Vidova trava ili vidac za vid upalu oka i nosne sluznice

upala okaVidova trava ili vidac je, kako joj sam naziv kaže, biljka za bolji vid. Najviše se koristi kao prirodni lek za upalu oka, posebno konjuktivitis, upalu očnih kapaka i nosne sluznice. Od davnina je vidova trava poznata kao lekovita biljka koja pruža zaštitu očima. Postoje podaci da se još od 14.veka koristi za lečenje svih očnih oboljenja i jačanje očnog vida. Vidova trava ima tako blago dejstvo koje je idealno za sluznicu oka i nosa. Latinski naziv za vidac je Euphrasia officinalis.

Vidova trava biljka

Vidova trava je mala jednogodišnja biljka. Prosečno naraste svega 15 cm  u visinu. Grana se pomalo u gornjem delu. Listovi su tamnozeleni, a cvetovi raznobojni. Vidac se bere u toku cvetanja. Cveta tokom leta. Kao droga se koristi cela biljka. Suši se u hladu na promaji. Osušen vidac nema poseban miris, a ukus je blago gorak. Raste na livadama, pašnjacima, duž puteva, do 2500 m nadmorske visine.

Kada pomaže vidac

– koristi se u različitim slučajevima upale oka
– u slučaju upale očnih kapaka koji su praćeni oticanjem, crvenilom, kao i preosetljivošću na dnevno svetlo i svetlo uopšte.
– u slučaju konjuktivitisa, kada oči svrbe, zakrvavljene su, ima ili nema gnoja, oči suze i vid je zamagljen
– može dobro doći i umornim očima usled dugotrajnog čitanja ili gledanja u ekran
– može biti od pomoći u slučaju zamućenog vida
– neki ga preporučuju za lečenje ječmenca ili čmička na oku, te kod lečenja katarakte i očnog pritiska
– upotrebljava se i za lečenje disajnih organa, naročito kod upale nosne sluznice usled prehlade, kijavice, gripa, alergije i sl.
– upotrebljava se vidac i u slučaju preteranog lučenja želudčanih sokova

Kako se koristi vidac

Vidac se koristi u narodnoj medicini i homeopatiji. Može se od vidove trave praviti čaj, kapi za oči ili mast za oči. Ponekad se kombinuje sa čajem od kamilice koji je isto tako veoma blag i koristan za ispiranje očiju. U kućnim uslovima najjednostavnije je napraviti čaj od vidove trave.

Čaj od vidove trave za oči i nos

Za spoljašnju upotrebu pravi se takozvani dekokt. Kašičicu herbe vidove trave treba preliti sa 2,5 dl hladne vode i zagrevati do ključanja. Posle kratkog ključanja, ostaviti da se ohladi, te procediti. U više navrata tokom dana ispirati oči ili ukapavati u oči i nos.

vidac

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!