Liker od mente (nane) kako se pravi recept

liker od menteLiker od mente najbolje je da se pravi od sveže nane. Nana ili menta je dobro poznata lekovita biljka u našim krajevima i lako je dostupna. Koristimo je kao podršku za probavu, osvežava i rashlađuje. Ljubitelji likera i liker od nane će ljubiti, pa sa te strane neće biti izuzetak, naročito ako ih ponudite domaćim likerom koji ste sami napravili.

Recept za liker od mente

Neko će reći liker od nane ili pepermint liker, ali to je isto. Po nekim receptima se za ovaj liker koriste ekstrakti mente ili eterično ulje, ali ako imate svežu nanu u svojoj bašti ili možete da je nabavite onda ćete moći napraviti domaći liker od mente po ovom receptu. Veoma je jednostavno napraviti domaći liker od mente i za to će nam biti potrebni sveži listići nane, zatim rakija lozovača ili votka i šećer. Alkohol i šećer u ovom ili onom obliku su neizostavan deo svakog likera. Loza ili votka su najbolje, jer imaju neutralan ukus, koji neće pokvariti ukus i miris mente.

Priprema

Sveže listove nane oprati, posušiti i smestiti u veliku staklenu teglu. Preliti sve rakijom lozovačom, tako da potpuno prekrije listiće. Zatvorite teglu poklopcem i ostavite da odstoji do mesec dana. Možda čak i nije neophodno tako dugo čekati. Povremeno u prolazu, kad stignete promućkajte teglu. Kad dođe vreme procedite, tako da se odstrane iskorišteni listići nane, a ekstrakt nam ostaje. Potom je potrebno da napravimo šećerni sirup. Napravićemo ga tako što šećer rastvorimo u vodi. Stavite jednaku količinu šećera i vode u šerpicu i kuvajte na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje, sve dok se šećer ne rastopi u potpunosti. Potom skloniti sa ringle da se ohladi. Da bi završili pravljenje likera od mente, dodajte ekstraktu šećerni sirup i to u količini koja će najviše odgovarati vašem ukusu, jer neko voli više, a neko manje slatko. Na kraju ostaje da uživamo u likeru, a i imaćemo čime da poslužimo drage goste.

Sastojci

3 šolje listova mente
loza ili votka u količini da ih prekrije
1 šolja šećera
1 šolja vode

liker od nane

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!