Znate li šta je vodnjika i recept kako se pravi

Pomalo zaboravljeni fermentisani napitak od voća, vode i meda malo ko danas pravi, a generacije ga se rado sećaju. Šta je vodnjika? Najprikladnije je da se predstavi kao voćna turšija i to ne od bilo kog voća. Reč je o, ne samo ukusnom, nego i zdravom piću. Kad je u pitanju recept vodnjika se lako sprema. Priprema se uglavnom na selu gde ima sirovine koja je čista iz nezagađene sredine.

Vodnjika recept

Od voća za pripremu se koriste jabuke i kruške i to najbolje divlje, a osim toga idu i šumski plodovi kao što su trnjina, kleka, šipurak, glog itd. Priprema vodnjike se radi u kasnu jesen. Ubrano voće dobro oprati, odstraniti peteljke, izmešati ga, pa staviti u čisto bure. Koristi se bure kao za kupus, ali mogu i manje adekvatne posude u zavisnosti od količine koju pravite. Kad je mešano voće u buretu onda naliti vodu i zasladiti medom. Na 1 kg voća ide 2,5 l vode i kašika meda. Proporcionalno povećavati količine u zavisnosti od veličine posude u kojoj pravite. Ne dodaju se nikakvi konzervansi. Bure stoji u zatvorenom prostoru 40 dana, a onda može da se pije. Dnevno se pije po jedna čaša po osobi. Koliko je vodnjike popijeno, toliko se dospe vode. Na taj način smo omogućili da se ovaj napitak pije tokom cele zime.

Lekovita svojstva

Vodnjika je prelepo piće, koje ima i zdravstvene koristi. Pre svega je dobar napitak za imunitet. Izuzetno je bogat vitaminima, posebno C vitaminom, kao i mineralima. Osim za imunitet, iskustva su pokazala da je odlično piće za probavu, ali i respiratorne probleme poput astme. Jedna čaša vodnjike i mamurluk nestaje kao od šale. Veruje se da je ovo piće pravi eliksir. Ne postoje neka naučna istraživanja u tom pogledu, ali u narodu postoji verovanje da ko pije vodnjiku redovno može doživeti stotu. Ima minimalnu količinu alkohola, pa ljudi koji spravljaju vodnjiku tvrde, da i deca smeju da je piju.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!