Mišići, zglobovi i kosti više ne bole. Dovoljna su samo ova dva sastojka

Pravimo rakiju od nane, u ovom slučaju za spoljnu upotrebu, a za to će nam biti potrebna samo dva sastojka, listovi nane i domaća jaka rakija. Listovi nane sadrže etarsko ulje bogato mentolom, a koriste se u zdravstvene svrhe već hiljadama godina. Sudeći po zapisima, ova lekovita biljka je bila poznata u drevnoj Grčkoj, Rimu i Egiptu.

Mentol

Nana ili menta sadrži važan sastojak mentol. Mnoge kreme za opuštanje mišića, koje koriste sportisti imaju u sebi ovaj sastojak. Mentol se naširoko koristi u antireumatskim mastima, kremama i gelovima. Isto tako rakija od nane može biti efikasna, a predstavlja domaće sredstvo.

Priprema

U staklenu teglu dodajte dve pune kašike suvih listova nane, a zatim sipajte domaću rakiju do vrha tegle. Zatvorite i ostavite da stoji 3 nedelje, a onda procedite. Tako smo dobili rakiju od nane.

Upotreba

Pričamo o upotrebi rakije od nane spolja, gde se ona može nanositi lokalno na kožu, kod različitih zdravstvenih problema poput bolova u mišićima, bolova u zglobovima i reume.
Nana između ostalog deluje i kao anestetik pa se koristi za ublažavanje bola. Deluje i kao rashladno sredstvo. Nana sadrži mentol, koji prirodno hladi. Rakija poboljšava cirkulaciju krvi. Masirajte predele gde se javlja bol sa rakijom od nane ili stavljajte obloge na bolom pogođeno područje.  
Imate umorne noge. Ako provodite ceo dan na nogama, to ih može učiniti vrućim i umornim. Masirajte mišiće i zglobove nogu sa rakijom od nane. Iskusite efekat hlađenja.
Čašica rakije od nane dnevno, ima i drugih zdravstvenih prednosti, jer može biti podrška dobrom varenju. O tome ćemo više u nekom od narednih priloga.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!