Čaj sok i rakija od bobica kleke

juniperus communisKleka je zimzeleni grm. Od bobica kleke se prave čaj, sok, rakija i drugi proizvodi dobro poznati u narodnoj medicini. Kleka raste najviše u brdskim i planinskim krajevima. Ipak najpoznatija je kleka iz Deliblatske peščare, izuzetno kvalitetna sa najviše eteričnog ulja. Kleka cveta od aprila do juna meseca. Zrele tamne bobice kleke se beru u jesen, a zelene bobice se ne koriste. Plodovi kleke su bobice veličine graška i zovu se još klekinje. Latinski naziv za ovu biljku je Juniperus communis. Ima i mnogo narodnih naziva od kojih su najpoznatiji smreka, smrča, borovica, borovac i drugi. Tako da ćete negde naći nazive proizvoda od ove biljke kao čaj od smreke, sok od smreke, rakija od smreke, ulje od smreke.

Čaj od kleke priprema i dejstvo

Velika kašika klekinja se prelije sa šoljom vode i zagreva se do tačke ključanja. Onda se skloni sa ringle i ostaviti da odstoji još pola sata, te procediti. Piju se 2-3 šolje na dan, pre jela.
Kleka se koristi i u čajnim mešavinama.
Čaj od kleke pospešuje izlučivanje morkaće, koristan je kod upale bešike i protiv bakterija. Ne sme se uzimati redovno i u većim količinama, ali kratkotrajno ispijanje čaja u propisanim količinama, daje dobre rezultate. Koristi se i protiv nazeba, kašlja, nadimanja, a može izazvati znojenje. Dakle kleka je dobar diuretik, pa omogućava čišćenje mokraćnih puteva. Treba biti na oprezu, jer kontinuirana upotreba loše utiče na bubrege.
Čaj od kleke se ne preporučuje trudnicama i bubrežnim bolesnicima.

Sok od kleke priprema

Zrele bobice kleke operite i stavite u teglu. Dodajte limun isečen na kolutove. Nalijte teglu do vrha flaširanom negaziranom vodom i poklopite tanjirićem. Treba da odstoji 5-7 dana. Povremeno promešajte. Klekinje će prvo biti na vrhu, a na kraju će da budu na dnu. Na kraju procedite sok od kleke i pijte. Dobar je i bez zaslađivača.
Sok od kleke je dobar za dijabetičare, čisti krv i jetru, preporučuje se kod astme, upale mokraćne bešike, kod vodene bolesti. Ne preporučuje se trudnicama i bubrežnim bolesnicima.

Rakija od kleke klekovača

Klekovača je aromatična rakija koja se ustvari ne pravi samo od plodova kleke. Pravi se tako što se bobice kleke, 20-30 komada ili oko 150 grama doda na 1 litar rakije, najčešće šljivovice. Flašu treba zatvoriti i ostaviti na osunčanom mestu 1 mesec, uz povremeno mućkanje.
Ova lekovita rakija se preporučuje za otvarenje apetita, cirkulaciju, protiv prehlade, te za spoljnu upotrebu u vidu obloga kod reume i nazeba.

Kako se još koristi kleka

Bobice kleke se koriste i kao začin. Mogu se konzumirati i same bobice, ali ne više od 10 grama dnevno. Od klekinja se pravi eterično ulje. Primenjuje se za inhalaciju organa za disanje, može se nanositi na kožu i može poslužiti za kađenje. Kleka se upotrebljava u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, kao i u kulinarstvu. Koristi se i za proizvodnju alkoholnih pića, a najpoznatije je džin.

Kleka

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!