Liker od bobica crne zove

Na grmovima zove, na kojima cvetovi nisu ubrani, pojavljuju se plodovi bobice. Kad su zrele one postanu tamno plave ili crne, a to bude u avgustu mesecu. Ove bobice imaju nutritivnu i lekovitu vrednost, pa se od njih prave različiti proizvodi. Jedan od njih je liker od crne zove.

Branje crne zove

Naberite bobice zove, kad vidite da su zrele. Izbegavajte mesta gde ima saobraćaja i zagađenja, treba zađi malo dublje u prirodu gde je čisto. Ne bi trebalo da je zamenite sa nekim drugim bobicama. Ako znate gde su bili cvetovi zove, tu će biti i bobica. Očistite bobice od peteljki. Operite i odvojite potrebnu količinu za pravljenje likera. Ostatak možete zamrznuti.

Priprema likera

Za liker od zove trebaju nam sasvim zrele bobice, šećer i rakija. To su osnovni sastojci, a mogu se dodati još neki začini kao vanila štapić, karanfilić i anis. U odgovarajuću teglu sipajte bobice zove, šećer i začine, a potom prelijte rakijom. Treba promešati da se šećer rastopi i mućkati teglu povremeno kad se zatvori. Zatvorenu teglu staviti na osunčano mesto da stoji 45 dana (neki pre sipanja u tegle zagrevaju bobice do ključanja, ali držanjem tegle na suncu postiže se sličan efekat). Posle se samo procedi sadržaj i dobro se istisne tečnost iz bobica. Tako smo dobili liker, koji sipamo u flaše i odlažemo na tamno mesto. Najlepši je kad odstoji u flašama još neko vreme.

Sastojci

300 g bobica zove
300 g šećera
6 dl rakije
vanila štapić
karanfilić
anis

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!