Domaći liker od drenjina sa rakijom rumom i vinom

liker od drenjinaLiker od drenjina je alkoholno piće, koje se pravi sa rakijom ili može sa vinom i rumom. Najbolji je domaći, kada se pravi kod kuće. Poznat je i kao liker od drenjaka, jer je drenjak, drugi naziv za ove crvene plodove sa drena. Cveta krajem zime, a plodovi sazrevaju od jula do oktobra. Drenjine su šumsko voće, pomalo oporog i kiseloslatkog ukusa. Plod je koštunica. Kada je zreo onda je crven i ukusan, sa značajnim sadržajem šećera. Recept za liker od drenjina nije jedinstven, nego ih ima više.

Kako se pravi liker od drenjina sa rakijom

Potrebni su sasvim zreli plodovi i liker će biti jako lep i ukusan. Drenjine se prvo dobro operu, a onda se sipaju u šerpu sa vodom i kuvaju 20-30 minuta. Zatim se drenjine ispasiraju. Dodaje se šećer i kuva se još kratko, dok se isti ne rastopi. Skloniti sa ringle i pokupiti penu sa vrha. Zatim dodati lozovu rakiju i rum. Dobro izmešati i sipati u spremne flaše, te začepiti. Eto kako se pravi liker od drenjina sa rakijom.

Sastojci

1 kg drenjina
2 l vode
500 gr šećera
0,8 l lozovače
0,2 l ruma

Kako se pravi liker od drenjina sa rumom samo

Oprati drenjine, pa ih izmešati sa vodom i šećerom. Ostaviti tako da stoji 24 sata. Potom se kuva na tihoj vatri oko 20 minuta. Hladi se. Kad je ohlađeno procediti kroz gustu cediljku ili krpu. Zatim usuti rum i izmešati sve. Sipati u flaše i odložiti, mada može se piti odmah.

Sastojci

1 kg drenjina
1 l vode
300 grama šećera
0,5 l ruma

Liker od drenjina sa vinom

Liker od drenjina sa vinom se sprema tako što se prvo prokuva vino sa šećerom, a onda se u to dodaju zrele i oprane drenjine. Kuvati od 5-10 minuta. Poklopiti i ostaviti da se polako ohladi, pa na posletku dodati rum i vanilla šećer. Procediti i sipati u flaše.
1 kg drenjina
500 grama šećera
1 l crvenog vina
0,5 l ruma
vanila šećer

drenjine

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!