Liker od dunja recept kako napraviti

dunja likerLiker od dunja je još jedan fin recept, koji može da se priprema od ovog voća. Dunje su prosto takvo voće, da se od njih nešto mora napraviti, jer su po prirodi opore i tvrde za jesti sveže. Tako da ko ima dunje treba ih iskoristiti. Šteta je da propadnu. U zimskom periodu možemo imati čitavu paletu proizvoda od dunja. Ostavite malo mesta na polici za zimnicu, da bi mogli da smestite i liker od dunja. Jedno ovakvo piće se ljubomorno čuva i iznosi samo za praznike.

Kako se pravi liker od dunja

Dunje imaju jedinstven miris i kao takve su baš pogodne za pravljenje likera. Ovaj miris i specifična boja ćilibara, ostaju pretočeni u ovom alkoholnom piću.
Trebaju nam 4 poveće dunje. Birajte one sveže, mirisne i da nisu udarene, te oštećene. Ne perite ih, nego samo obršite ubrusima, one dlačice. Iseckajte na manje komade, zajedno sa korom,  pa stavite u veću teglu. Zatim nalijte u teglu 1 l dobre lozove rakije ili votke. Kod nas liker od dunja sa rakijom lozom se pravi obično. Naravno da može i neko drugo žestoko alkoholno piće, ali baš su ova dva pomenuta pogodna, jer nemaju neku karakterističnu aromu, tako da neće smetati, niti kvariti miris dunja. Zatvorite teglu i odložite na pogodno mesto. Potrebno je da stoji minimum 4 nedelje, a po nekima 6 nedelja. Vreme je svakako značajan faktor, da bi se izvukli svi sastojci iz dunja, koji ovom piću daju očekivane karakteristike. Vi samo ponekad promućkajte teglu u prolazu. Kad dođe taj trenutak, profiltrirati uz upotrebu gaze ili cediljke sa gustim sitom. Odlika likera je da je sladak, tako da se dodaje 1-2 šolje šećernog sirupa ili meda. Neko voli manje, a neko više sladak liker od dunja. Razmutiti i promućkati da se sve sjedini. Uz upotrebu levka, preliti u odgovarajuću flašu. Da bi sve bilo otmeno, možete izabrati neku lepu flašu. Odložiti na hladno i tamno mesto, najbolje u ostavu.

Sastojci za liker od dunja

– 4 dunje veće (oko 1 kg)
– rakija loza ili votka
– šećerni sirup (1-2 šolje šećera i voda) ili med
– začin cimet (opciono)

liker od dunja

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!