Kako se pravi sirup i liker od lavande recepti

Lavanda je poznata mediteranska biljka, koja je cenjena u svetu. Najviše je u upotrebi u kozmetici i da tera insekte, ali koristi se i u nekim receptima. Tako ćemo ovde predstaviti kako se pravi domaći liker od lavande. Osim toga dobićete i recept za sok, preciznije rečeno to je sirup od lavande koji se razblaži vodom.

Liker od lavande

Za liker od lavande se koriste cvetovi lavande. Možemo upotrebiti sveže ili suve cvetove. U jednu posudu, a najbolje teglu, treba redati sloj cvetova, pa sloj šećera. I tako da bude bar pola tegle.  Kada je to gotovo, onda se tegla ostavi negde na suncu, da se šećer rastopi i upije mirise lavande. To će da potraje i više dana, a svakodnevno treba mešati ili mućkati sadržaj. Pošto se šećer istopio, treba dodati rakiju lozovaču, do samog vrha tegle. Neko još dodaje pola štapića vanile, pa bude još lepša aroma. Ostaviti da odstoji nekoliko dana, pa procedite, pre nego što se sipa u flašu u kojoj ćete čuvati vaš liker od lavande. Liker se pije rashlađen.

Sastojci

Cvetovi lavande
Šećer
Rakija lozovača

Sirup od lavande

U šerpu stavite da se kuva voda i šećer. Treba da prokuva i da kuva dok se šećer ne rastopi. Onda se dodaju cvetići lavande. Promešati, skloniti sa ringle i poklopiti. Tako poklopljeno treba da se hladi i nekoliko sati. Zatim se sirup od lavande procedi, da se odstrane cvetovi, a doda mu se isceđeni limun. Promešati i sipati u flaše.
Kada sirup razblažimo sa običnom vodom ili kiselom vodom dobijemo sok od lavande, koji je nekako idealno osvežavajuće piće za leto. Pomalo podseća sirup od lavande na ledeni čaj.

Sastojci

50 g cvetova lavande
1,5 l vode
1 kg šećera
1 limun

Lavanda umiruje, okrepljuje i deluje antistresno. Miris lavande dokazano smanjuje razdražljivost, nervozu, pa čak je dobar i kod nesanice.
Vidite i zašto je korisno lavandino ulje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!