Kako napraviti liker od aronije sa rakijom ili vinom recepti

aronijaLiker od aronije se pravi i domaći. Ako odlučite oprobati svoje umeće, recepti su ovde. Liker od aronije može se napraviti sa rakijom ili sa vinom. Može da se sprema samo osnovni recept, bez dodataka, a imamo kombinaciju sa listovima trešnje i drugu sa đumbirom. U svetu se umesto rakije, češće priprema sa votkom. Zdravstvene prednosti aronije su ogromne, ali liker je po pravilu slatko piće. Možda bi još mogli da unapredimo lekovitost ovog napitka, ako bi ga pravili bez šećera, sa medom. Koga mrzi da pravi, uvek može da pronađe i kupi kupovni liker od aronija, ali znajte cena nije mala.

Liker od aronije sa rakijom

Za liker od sibirske borovnice, kako aroniju još zovu, trebaće nam zrele sveže bobice aronije, rakija loza ili lozovača, šećer i poveća tegla. Pošto operemo bobice aronije, stavljamo ih u teglu. Preko toga ide šećer, a na kraju i lozovača rakija. Rakije bi trebalo da bude dovoljno da prekrije bobice. Zatvorite teglu i ostavite da stoji na osvetljenom mestu 5 nedelja. Posle toga, sadržaj tegle procediti i dobijeni liker od aronije sa rakijom sipati u staklene flaše. Eto tako, bez mnogo muke, dobili smo liker. Ovo ukusno piće, (neki će reći čak i zdravo, obzirom na sve zdravstvene beneficije koje aronija nosi sa sobom), pije se pre jela kao aperitiv i uz kafu ili čaj. Čuvati na tamnom i hladom mestu. Ako pravite veće količine, samo proporcionalno povećavajte sastojke.

Sastojci

½ kg aronije
1 l rakije loze
125 gr šećera

Liker od sibirske aronije sa listovima trešnje

Za liker od aronije recepti su brojni, pa tako imamo i ovu kombinaciju sa listovima trešnje. Trebaju nam sveži listovi trešnje, iako trešnje sazrevaju mnogo ranije od aronija, valjda je u tom periodu moguće još naći sveže listove. Trebalo bi da su oni najbolji u proleće. Listovi trešnje isto imaju neka lekovita svojstva, slično kao peteljke. Priprema se liker tako što se aronije i listovi trešnje kuvaju 10 minuta u vodi. Dodati limun sečen na kolutove i šećer, te mešati i kuvati dok se ne rastopi. Na posletku dodati rakiju i začine. Poklopiti šerpu i ostaviti do jutra da se hladi. Ujutro procediti i liker od aronija sipati u staklene flaše.

Sastojci

200 gr sibirske borovnice
100 gr listova trešnje
750 gr šećera
2 l vode
1 l rakije loze
1 limun
ruzmarin

Liker od sibirske borovnice sa đumbirom

Evo ga još jedan za liker od aronije recept. To je aromatični liker od sibirske aronije sa đumbirom. Priprema se tako, što se prvo operu sibirske aronije, a onda se očiste i iseckaju koren đumbira i limun. Staviti u veliku teglu, te sipati šećer i začine, a na posletku naliti rakiju lozovaču. Sve sastojke u tegli brižljivo izmešati. Zaklopiti teglu i ostaviti da stoji na osunčanom mestu 6 nedelja. Nakon tog perioda, procediti i čuvati liker u staklenoj boci. Ovaj liker je sjajan za zimu, specijalno za lečenje prehlade. Greje i budi čula.

Sastojci

½ kg aronije
1 koren đumbira
1 limun
½ kg šećera
1 l rakije lozovače
karanfilić, cimet ili vanilla

Liker od aronije sa vinom

Interesantan je, ukusan i lekovit ovaj liker od aronije sa vinom. Prvo se skuva vino sa šećerom, slično kao kad pravimo kuvano vino. Zatim se dodaju sibirske aronije i kuvamo još 10 minuta. Potom dodajemo rum i vanilla šećer. Pustimo da se ohladi, sipamo u flaše i stavimo u frižider, gde se ovaj napitak čuva. Ovo piće je lekovito i može se piti svakodnevno u odmerenim dozama.

Sastojci

3 l crnog vina
1 kg aronije
1 kg šećera
2 kesice vanile
2 dl ruma

Bez obzira koji liker od aronije pravite, ukus i svojstva će zavisiti od kvaliteta sastojaka koje se upotrebili za pripremu. Ovi likeri se ne piju u većim količinama, već postupno i dozirano, kao što se uostalom i jedu aronije. To je voće koje se umereno konzumira, jer je jako, pa i potrošnja treba biti ograničena. Sada kad smo utvrdili kako se pravi liker, možda vas interesuje da pogledate kako se pravi aronija sok

liker od aronije

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Kako napraviti liker od aronije sa rakijom ili vinom recepti“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!