Pepermint ulje od mente priprema i upotreba

Ulje od mente se pravi od listova istoimene biljke, koja je u našim krajevima dobro poznata i kao nana biljka. Pepermint ulje sa maslinovim uljem se priprema kod kuće. Sve što nam je potrebno od sastojaka su staklena tegla, listovi mente i maslinovo ulje. Naravno ima i da se kupi, kao eterično pepermint ulje. Dobro je ulje od mente za kosu, protiv krpelja i komaraca, za sinuse, protiv bolova u mišićima, za lice, glavobolju i dr.

Gde kupiti i kako se pravi kupovno pepermint ulje

Pepermint ulje se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama, apotekama, zdravoj hrani ili naručiti putem interneta. Kupovno ulje od mente se dobija ekstrahovanjem ulja iz mente, tako što se nana biljka greje na niskim temperaturama. Para koja se formira prilikom zagrevanja listova mente, se onda hladi i od nje se formira tečnost. Ta tečnost sadrži negde oko 45% mentola. Mentol je aktivni sastojak, koji pepermintu daje aromatičnost i isceliteljsku moć. Teško je napraviti pravo eterično ulje peperminta kod kuće, jer je za to potrebna odgovarajuća oprema i mnogo biljaka, ali može se napraviti macerat od mente, koji je upotrebljiv za različite svrhe. Ovako pripremljeno ulje neće biti tako koncemntrisano kao pravo eterično ulje, ali će ipak imati odgovarajuće kvalitete.

Kako napraviti ulje od mente kod kuće

Evo ga recept za ulje od mente. Sipati usitnjene sveže listove nane u čistu teglu sa poklopcem na šrafljenje. Listovi se seckaju ili drobe. Pakujte ove listove sve dok se tegla ne napuni. Sada nalijte u teglu maslinovo ulje da prekrije sve listove. Začepiti teglu i ostaviti na sunčanom mestu 2 dana. Svakih 12 časova promućkajte teglu. Posle procedite preko gaze i sipajte u staklene flašice. Čuvajte ulje od nane na tamnom i suvom mestu. Može se čuvati 3-6 meseci.

Zavirite ovde da vidite kako se pravi sok od nane

Ulje od mente za kosu

Ulje od mente za kosu se već dugo koristi. Nanosi se direktno na vlasišete i utrljava. Dobro prodire u folikul dlake. Stimuliše rast kose, čisti skalp i neguje kožu glave. Preporučuje se da ulje od nane razblažimo vodom ili nekim drugim uljem, prilikom udisanja, nanošenja na kosu ili na kožu, da ne bi delovalo previše agresivno.

Ulje od mente protiv krpelja

Nana biljka ima u sebi taj miris koji tera insekte, pa je zato i ulje od mente protiv krpelja i komaraca korisno primeniti. Ako nanesemo pepermint ulje na kožu, onda smo donekle zaštićeni od ovih napasnika. Neki ljudi više vole koristiti ove prirodne repelente, nego one iz apoteke, koji možda sadrže i štetne sastojke. Ako ipak zakačite nekog krpelja pogledajte šta možete da uradite ovde

Ulje od mente za sinuse

Dobro je poznato da ulje mente čisti disajne puteve, što se onda koristi za otpušavanje nosa i čišćenje sinusa. Ovo mirišljavo pepermint ulje samo treba prineti nosu i duboko udisati ili ga koristiti u vreloj vodi za inhalaciju. Doprinosi očuvanju zdravlja respiratornog sistema.

Ulje od mente protiv bolova u mišićima

Mentol iz mente je sastojak koji hladi, pa se često upotrebljava u kremama i mastima, kojima tretiramo kožu zbog bola u mišićima, usled sportskih i drugih povreda. Isto ili slično dejstvo ima ulje mente. Hladi i prija, a bol u mišićima polako jenjava.

Napomena:

Ulje od nane je prilično jako, pogotovo ako je to eterično pepermint ulje. Zato ga treba razblažiti. Koliko se rezblažuje zavisi od koncentracije. Primera radi, ako se radi inhalacija sa eteričnim uljem mente, sipaju se samo dve kapi na 1 l vruće vode.
Što se tiče upotrebe, ne preporučuje se trudnicama, niti deci do 12 godina, a nije ni za osobe koje su osetljive na mentol ili pate od oboljenja jetre, srca, žuči.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!