Kako napraviti čaj džem i liker od mušmula

U kasnu jesen retki su plodovi na voćkama ostali, pa su sad već veoma dragoceni. Takva je i mušmula. Neko će je ubrati ranije, dok je još tvrda, pa čuvati u slami da omekša i fermentiše. Za nekoliko dana postaju mekše, a i nivo šećera u njima poraste. Drugi pak čekaju da mušmule na grani sazore, a za to će biti potreban bar jedan mraz, pa ih tek onda beru. Većina će ovo zdravo voće potražiti na pijaci. Kako se jedu mušmule i lekovita svojstva su nam dobro znana i o tome smo već pisali, ali tragali smo za nečim što bi mogli napraviti od mušmule i pronašli ovaj fantastičan recept za liker od mušmula, kao i džem, te lekoviti čaj.

Čaj od mušmula

Čaj od suvog lista mušmule

Listovi se sakuljaju kada biljka cveta, zatim se suše i koriste za pravljenje čaja. Čaj od lista mušmule se koristi za ispiranje desni, grla i usne duplje uopšte. Ovaj čaj ne treba uzimati mnogo i redovno, jer sadrži neke sastojke koji izazivaju glavobolju.

Čaj od plodova mušmule

Priprema se tako što se jedna sveža mušmula usitni i prelije sa 2 dl ključale vode. Poklopiti šolju i ostaviti tako 1 sat. Procediti i piti. Mogu se piti i dve šolje dnevno. Čaj se koristi za jačanje jetre, čišćenje organizma, ispiranje desni i usta, te za impotenciju kod muškaraca.

Džem od mušmula

Sastojci

1 kg mušmula
1 kg kristal šećera
2 kesice vanila šećera
kora limuna
kašičica cimeta
½ vode

Priprema

Kuvati šećer u vodi da se rastopi i da dobijemo šećerni sirup. U vreo sirup ubacite očišćene i oprane mušmule, kao i ostale sastojke. Nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi, dok se dobije gusta smesa, uz neprekidno mešanje. Vreo džem od mušmula sipati u tople teglice. Ostaviti da se ohladi i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Liker od mušmula

Sastojci

250 g mušmula
125 ml vode
30 g žutog šećera
500 ml vinjaka
kašičica cimeta
kora od narandže

Priprema

Mušmule očistite i operite, pa poredajte u odgovarajuću staklenu teglu. Napraviti šećerni sirup sa vodom, ohladiti ga i preliti preko mušmula. Sipati odozgo vinjac, cimet i rendanu koru od narandže. Zatvoriti teglu i sve promućkati. Držati tako 2 nedelje na sobnoj temperaturi. Procediti kroz gazu, sipati u flašu i čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!