Obloge od kupusa za vene grudi i zglobove (video)

obloge od kupusaKupus se u narodnoj medicini koristi i spolja, u vidu obloge od kupusa, za različite namene, otoke, gnojna i bolna mesta. Oblažu se listovima kupusa vene na nogama, grudi ili dojke u slučaju upale, čir na koži i otekli zglobovi. Iako su se obloge od kupusa nekad mnogo više koristile nego danas, to su efikasni narodni lekovi. Moguće je da nove generacije i ne znaju da su obloge od kupusa upotrebljive kao prirodni lek, pa zato govorimo o tome, kako mogu da se upotrebe listovi kupusa spolja. Danas je poznato lekovito dejstvo kupusa, ali usmereno više ka unutrašnjoj upotrebi ove namirnice, u vidu salate od kupusa koja obiluje vlaknima i C vitaminom,  čorbe od kupusa za mršavljenje, soka od kupusa za želudac, kiselog kupusa itd.

Obloge od listova kupusa za proširene vene na nogama

Jedan od najpoznatijih prirodnih lekova za upaljene i proširene vene na nogama je kupus. Potrebni su sveži krupni i neoštećeni listovi kupusa, koji se operu i odstrane im se velike žile (nervatura). To se radi da bi listovi bili upotrebljiviji, da bolje prijanjaju.  Da listovi omekšaju malo i opet da bolje prijanjaju mogu se razvaljati oklagijom ili običnom flašom. Neko ih čak blago izlupa kuhinjskim čekićem. Takvi listovi su pogodni za upotrebu i njima se oblaže obolelo mesto, odnosno vene na nogama. Da bi listovi ostali na mestu, treba ih učvrstiti čarapom ili lastišom. Obloge od kupusa za vene držati nekoliko sati, a onda zameniti sa novim listovima kupusa. Već u početnoj fazi lečenja može se osetiti olakšanje. Neprijatnost u vidu otoka i peckanja polako će da prolazi. Dugotrajna upotreba može značajno da pomogne kod upaljenih vena na nogama.

Obloge od kupusa za upaljene dojke i mastitis

Kod problema sa laktacijom, u vidu upale dojki, usled mastitisa stari narodni lek su obloge od kupusa. Neki kažu da uspešno otklanjaju i ciste na dojkama. Obloge od kupusa se takodjer koriste i u slučaju prepunjenosti grudi, odnosno povećanog dotoka mleka, kao i za prestanak dojenja. U slučaju infekcije hladni (pripremljeni kako smo već gore opisali) listovi kupusa se stavljaju direktno na grudi. Ovde je novina što se listovi hlade, ali ako postoji neprijatnost onda koristiti listove sa sobne temperature. Obloge od kupusa za dojke se naravno učvrste sa grudnjakom. Listovi se menjaju po potrebi na svaki sat vremena. Moguće je da će se javiti smanjenje u snabdevanju mlekom, pa ako imate malo mleka ne bi trebali koristiti listove kupusa. Ukoliko se primeti crvenilo ili osip, što bi moglo da ukaže na alergiju, treba prestati sa upotrebom obloga.

Obloge od kupusa za čir na koži

Kupus se odavno koristi u lečenju čira na želucu, ali upotrebljava se i za čireve na koži. Ovde je postupak takav, da se list kupusa vrlo kratko (na samo par minuta), popari u ključaloj vodi, pa potom prohladi. Na mesto na koži gde je čir, stavlja se list kupusa, koji se učvrsti gazom i flasterom, a onda on polako izvlači gnoj i zaceljuje ranu. Na neki samo sebi svojstven način kupus ubrzava sazrevanje čira i efikasno izvlači gnoj iz čira. Ovaj postupak ponoviti 2 puta na dan, svaki dan dok čir ne prođe.

Obloge od kupusa za otoke i zglobove

U slučaju oteklih i bolnih zglobova, kao i reumatskih oboljenja zglobova, obloge od kupusa su pokazale zavidnu delotvornost. Potrebno je da se listovi kupusa pripreme, pa čak malo i nožem da se naseckaju, ne bi li pustili sok. Onda se ovim listovima oblažu bolni zglobovi. Potom ih treba učvrstiti najlonom ili providnom folijom, a preko toga po potrebi (kao je reuma) još utopliti zglobove vunenim čarapama, šalom ili rukavicom. Menjati obloge na svaka 4 sata, tako što ćemo stare listove kupusa zameniti novim svežim.

kupus

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!