Sibirski limun uzgoj sadnice plodovi (video)

sibirski limun cvetSibirski limun je zanimljiva biljka, blisko povezana sa citrusima, latinskog naziva Poncirus trifoliata. Naziv sibirski limun se koristi (iako potiče iz Kine, Koreje i Japana), jer je biljka vrlo otporna na niske temperature (do -25 C), te je uzgoj moguć i kod nas. Sem toga zaista i podseća na limun. Sadnice su dostupne. Plodovi su prilično kiseli i gorki, ali ipak jestivi. Dosta se koristi kao podloga za kalemljenje citrusa, da bi se dobili otporniji hibridi. U upotrebi su i drugi nazivi, kao trolisna narandža, bitter lemon drvo, kineska ili japanska narandža itd. Sibirski limun biljka naraste kao veći grm ili manje drvo oko 4-5m. Biljka je trnovita, a razlikuje se od citrusa po tome što je ovo listopadno drvo. Cvetovi su beli sa ružičastim prašnicima, nešto manje mirisni nego kod citrusa. Postoji više sorti poncirusa i to Rubidoux, Frost, Krayder, Rich, English large. Ima još i patuljasta sorta, koja raste do 2,5m, pod nazivom leteći zmaj (Flying Dragon).

Sibirski limun uzgoj

Sibirski limun je biljka sasvim pogodna za uzgoj na našim prostorima. Vrlo dobro podnosi zimu i niske temperature kontinentalne klime. Uzgaja se zbog plodova, kao ukrasna biljka, živa ograda i kao podloga za kalemljenje citrusa. Cveta u proleće, pre listanja. Sibirski limun cveta u drugoj godini, a u četvrtoj dobro rađa. Orezuje se radi formiranja grma ili krošnje. Voli dosta svetla i slabo kiselo zemljište.

Sibirski limun plodovi

Plodovi su prvo zeleni, pa onda žuti kad su zreli. Stvarno su kao mali limunovi, na prvi pogled, ali ipak ima razlike. Prečnik im je oko 3-4 cm i potpuno su okrugli, loptasti. Spolja su obrasli dlačicama. Veći deo ploda zauzimaju semenke. Ukus plodova je izrazito kiseo i gorak, pa nije za jelo u svežem stanju. Međutim, može se od njih napraviti džem, a mogu se jednostavno iscediti u čaj ili koristiti za začinjavanje jela. Sušeni i mleveni u prah su upotrebljivi kao začin.

Lekovita svojstva sibirskog limuna

Sibirski limun sadrži višestruko veće količine vitamina C od običnog limuna. U orjentalnoj medicini, plodovi Poncirus trifoliata se široko koriste kao lek za alergije. Izdvojeni sastojci iz ploda sibirskog limuna su potencijalno korisni za mršavljenje i topljenje masnih naslaga, za lečenje i zaštitu želuca, deluju antivirusno i antialergijski.

Poncirus trifoliata

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!