Sok od kupusa kao lek za želudac (video)

sokSok od kupusa se koristi kao lek za želudac, ali i kao zdrav napitak koji obiluje vitaminima i mineralima. Ovde mislimo na sok od slatkog kupusa, jer postoji i sok od kiselog kupusa. Najbolji je sok svežeg mladog slatkog kupusa. Ovaj sok je odavno poznat kao sok koji sprečava nastanak bolesti želudca, gastritis i čir, ali ima i druge zdravstvene koristi od njega. Postoje i oni ljudi kojima sok od kupusa ne prija, jer izaziva nadimanje i oni treba da ograniče unos ovog soka ili da ga izbegavaju.

Zdravstvene koristi soka od kupusa

Sok od kupusa obiluje antioksidansima i dobar je u odbrani organizma protiv raka. Kupus se nalazi visoko na skali namirnica koje su dobre kao preventiva protiv raka. Smatra se da je posebno dobar kada se uzima redovno i to protiv kancera želudca i debelog creva, dojke i pluća.
Sok od kupusa ispoljava blago laksativno dejstvo, što znači da je koristan za redovno pražnjanje creva, odnosno protiv zatvora.
Sok od kupusa sadrži amino kiselinu glutamin, koja ima ulogu u čišćenju creva i celog organizma, zatim popravlja oštećenje sluzokože želudca (čir), regeneriše i vodi ka ozdravljenju.
Sok od kupusa sadrži korisne sastojke koji pomažu za jačanje krvi u slučaju anemije.
Jači imunitet će imati osobe koje redovno piju sok od kupusa. Podsetimo se samo da kupus sadrži značajne količine C vitamina.
Sok od kupusa je vrlo pogodan napitak i za sve one koji treba da smršaju. Sadrži malo kalorija i može se uzimati kod kupus dijete i drugih dijeta.
Sok od kupusa se koristi i za spoljnu upotrebu u slučaju čireva, plikova i rana na koži.

Nutritivna vrednost soka od kupusa

U soku od kupusa je 1952. godine pronađen vitamin U koji sprečava nastanak i leči čir na želudcu i dvanaestopalačnom crevu. Vitamin U je dobio naziv po latinskoj reči ulcus, što znači čir.
Sem toga sok od kupusa sadrži i druge vredne sastojke kao, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin B3, aminokiseline i ugljene hidrate koji se lako usvajaju. Od minerala ima kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i gvožđa.

Sok od svežeg kupusa priprema

Najbolje je da se svež kupus iscedi na sokovnik. Možete koristiti beli ili crveni kupus. Glavica se opere i iseče na komade koji mogu da se ubace u sokovnik. Procedura je ista kao kad cedite neko drugo voće ili povrće. Sok se pije bez zaslađivača, a po želji ga možete kombinovati sa još nekim povrćem. Međutim, ukoliko sok pijete kao lek za želudac, onda treba piti sam sok od kupusa ili sok od kupusa sa šargarepom. To je zato što i šargarepa slično deluje na želudac (blagotvorno). Sok od kupusa kao lek za želudac se pije 3 puta na dan, 1 dl soka, pre jela.

Sok od kiselog kupusa

Sok od kiselog kupusa ili rasol je sporedni proizvod, koji se dobija kada se kiseli kupus. Ima korisnih sastojaka u ovom napitku, mnogi ga zato veličaju, ali ipak prednost dajemo soku od slatkog kupusa. To koliko je rasol zdrav, je vrlo diskutabilno. Razlog je taj što se za pripremu kiselog kupusa upotrebljava dosta soli, pa je stoga i sok od kiselog kupusa (rasol) obično dosta slan. Čak i ako pijete rasol to svakako treba biti u manjim količinama. Mnogo soli nije dobro ni za pritisak, ni za želudac, ni za bubrege, kao ni za ostale organe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!