Najbolji prirodni lekovi za proširene vene na nogama

Ako imate proširene vene na nogama ili znate nekog ko ima, ovaj tekst bi mogao biti dragocen. Reklamiraju se razne kapi za proširene vene, zatim krema, mast i gel. Da li ste se zapitali kako su ljudi nekad efikasno rešavali ove probleme prirodnim sredstvima. Proširene vene, upaljene i bolne noge treba lečiti. Evo koji su najbolji prirodni lekovi, koje i sami možete isprobati.

Divlji kesten

Za osobe sa slabijom cirkulacijom u nogama, bolnim venama, pa čak i za hemoroide, preporučuje se upotreba preparata od divljeg kestena. Divlji kesten je lekovita biljka i jedan od dobro poznatih jesenjih plodova. Pitomi kesten ćemo jesti, a divlji koristiti za spravljanje melema. U slučaju prvih simptoma bolnih vena, odmah treba nešto preduzeti. Divlji kesten je pouzdan prirodni lek kod proširenih vena, bolnih i oteklih nogu. To je zato što sadrži aktivni sastojak escin, koji deluje blagotvorno na zidove vena, a onda se smanjuju bolovi i oticanje nogu. Pozitivno dejstvo se ogleda, jer se gubi osećaj težine u nogama, a bolovi postepeno jenjavaju.

Melem od divljeg kestena

U jesen kada ima plodova divljeg kestena, uzmite 10-15 komada. Sitno ih iseckajte ili još bolje sameljite. Onda ih stavite u teglu, a potom prelijte sa  2 dl alkohola, najbolje domeće rakije. Teglu zatvorite i ostavite 45 dana uz povremeno mućkanje. Dobijeni melem od divljeg kestena procedite i čuvajte u manjoj flašici. Koristi se melem tako što se svaki dan utrlja na obolelo mesto.

Listovi kupusa

Svi znamo koliko je kupus zdrav za jelo, ali listove kupusa možemo upotrebiti i za lečenje, a ne samo za zavijanje sarme. Prava je šteta što su ovako neki narodni lekovim pomalo zaboravljeni. Neverovatno koliko su listovi kupusa lekoviti, kad se primene spolja. Kada ne koristite melem od kestena, onda možete koristiti listove kupusa kao obloge za upaljene vene na nogama.

Obloge od kupusa

Uzmite krupne sveže glavice kupusa, pa sa njih skidajte listove. Listovi treba da se malo zaseku ili da se razvaljaju oklagijom, da bi pustili sokove. Onda ćemo ih prislanjati na obolela mesta na nogama, a zatim i učvrstiti, recimo prijanjajućom providnom folijom. Ove obloge držite nekoliko sati, a može i preko noći. Trebalo bi da se vrlo brzo primete efekti, tako što prolazi karakteristično peckanje, umor nogu i naravno bol.

Neven

Neven je cvet koji se široko primenjuje u farmaciji i kozmetici. Poznato je njegovo umirujuće dejstvo na kožu. U ovom slučaju efiksno dejstvo može da ispoljava i na bolne i proširene vene na nogama. Zato dajemo stari narodni recept kako napraviti melem od nevena za proširene vene. Prednost nevena je što je blag i umiruje, pa neki stručnjaci smatraju da može da se koristi i na vene koje krvare.

Melem od nevena

Pravi se nevenova mast za proširene vene od cvetova nevena i svinjske masti. Od sastojaka nam treba 50 cvetova nevena i 4 kašike svinjske masti. Istopiti mast i u zagrejanu ubaciti latice nevena. Mešati neko vreme pa ostaviti da se ohladi 24 sata. Ponovo ugrejati i procediti u teglu, pa ostaviti da se stegne. Melem od nevena za vene se nanosi na bolno i upaljeno mesto.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!