Zeleni paradajz za vene i da li je otrovan za jelo

zeleni paradajzDok neki smatraju da je zeleni paradajz otrovan, drugi zeleni paradajz za zimnicu koriste. Malo je manje poznato da se zeleni paradajz za vene upotrebljava spolja. Brojni su prirodni lekovi za proširene vene na nogama, ali ne pomažu svima isti. Zeleni paradajz za varikozne vene na nogama je recept iz ruske narodne medicine.

Kako se koristi zeleni paradajz za proširene vene

Ovo je vrlo jednostavan domaći lek. Prvo se opere zeleni paradajz, da nije prljav, a onda se iseče na tanke kolutove ili kriške. Zatim se ti kolutovi rasporede po mestima gde se nalaze proširene vene, čvorovi i kapilari na nogama. Preko bi trebalo da se obavije neki zavoj, da drži zeleni paradajz priljubljen uz kožu. Zeleni paradajz treba držati onoliko dugo, dok se ne oseti nepodnošljivo peckanje. Kada se skine sa nogu, onda samo treba isprati vene hladnom vodom. Ovaj postupak treba ponavljavi više puta na dan (do 5 puta). Ako se pravilno i redovno primenjuje procedura, rezultati mogu vrlo brzo postati vidljivi. Posle 14 dana svakodnevne pravilne primene, očekuju se pozitivne promene. Trebalo bi da vidljiva mreža kapilara bledi, da se smanjuju otoci i čvorovi, a da nestane bol.

I crveni paradajz je upotrebljiv za vene

Crveni paradajz se vrlo slično koristi kao i zeleni. Opet se seku kolutovi i stavljaju na vene, a sve se učvrsti nekim zavojem. Crveni paradajz se drži duže u kontinuitetu i pogodan je za držanje preko noći. Dužinja trajanja tretmana je individualna.

Kako deluje paradajz na vene

Paradajz u sebi sadrži kiseline, koje deluju kao antikoagulans, a to znači da spečavaju zgrušavanje krvi. Sem toga paradajz ima svojstvo da jača zidove krvnih sudova.
Ko ima proširene vene može da proba ovaj postupak, posebno tokom leta, kad svežeg zelenog i crvenog paradajza ima u tokom više meseci.

Da li je zeleni paradajz otrovan za jelo

Zeleni paradajz, kao i stabljika i listovi paradaza sadrže alkaloid solanin. Isti ovaj alkaloid se može naći i u krompiru koji nije zreo. Zato zeleni paradajz nije preporučljiv za ishranu u svežem stanju. Mogu se koristiti neki recepti gde je zeleni paradajz termički obrađen. Međutim, naši ljudi vole da kisele zeleni paradajz za zimnicu. Nema podataka da se neko otrovao od zelenog paradajza i ipak bi trebalo pojesti mnogo zelenog paradajza da bi došlo do trovanja.
S druge strane postoje i oni koji alkaloid iz paradajza zovu tomatin i tvrde da je on potpuno bezbedan. Prema ovim izvorima on se ne apsorbuje u organizam i čak je koristan, jer veže holesterol i pomaže da se masnoća izbaci iz tela.

zelen paradajz

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!