Agava biljka i agavin sirup

agava sirupAgava je biljka od koje se dobija više proizvoda, ali kod nas je najinteresantniji agavin sirup (nektar), koji se upotrebljava kao prirodni zaslađivač pogodan za dijabetičare. Agava je višegodišna biljka koja potiče iz Meksika, a neke vrste danas uspevaju i u oblasti Mediterana, gde je raširena kao ukrasna biljka. Agava je višegodišnja biljka koja cveta jednom u svom veku. Na to cvetanje se može čekati  40 godina, a posle cvetanja biljka vene. Listovi su mesnati i špicasti na vrhu, a sa strana nazubljeni. Od vrste palva agava Agave tequilana  dobija se sirup, sok i alkoholna pića, od kojih je svakako najpoznatije piće tekila. Sad kad znamo od čega se pravi tekila, prelazimo na sirup od agave.

Sirup od agave

Sirup od agave nazivaju još i agava nektar ili medena vodica zbog blagog ukusa. Agavin sirup je prirodan zaslađivač. Dobija se iz listova ove biljke. Sirup se pravi tako, što se upotrebljavaju listovi stari oko 10 godina. Oni se seku, suše i potom melju, da bi se dobio prah. Prah dalje podleže tehnološkom postupku, da bi se na kraju dobio željeni proizvod. Sirup agave je svetlije boje, a ako ga poredimo sa medom, on je manje gust, a više sladak. Agava sirup se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Cena je slična, kao za med. Lako se rastopi u tečnosti i ukusan je, tako da je idealan za zasladiti čaj ili kafu. Može se koristiti za pripremu raznih kolača, torti i poslastica. Boja treba da bude svetlija smeđa. Najbolje je ako je sirup od agave organski, pravljen od listova, a ne od korena.

Za šta je dobar agavin sirup

U prošlosti se koristio za zarastanje rana, tako što su se mešali agava sirup i so i nanosili kao melem. Agavin sirup je dobar protiv bakterija na koži koje izazivaju gnojenje rana i protiv crevnih infekcija izazvanih bakterijama. Međutim u današnje vreme se agava sirup upotrebljava kao prirodni zaslađivač, odnosno zamena za šećer. Privlači posebnu pažnju, jer mogu da ga koriste dijabetičari. Sadrži inulin. Ima nizak glikemijski indeks. GI je značajno niži od meda, a posebno od šećera. Ovo ne znači da je agavin sirup manje sladak, naprotiv, slađi je i od meda i od šećera. Skoro da agava nimalo nema uticaja na nivo šećera u krvi. Zbog toga je agava sirup za dijabetičare sasvim prikladan, ali i za sve ostale koji ne podnose ili ne koriste šećer. Što se tiče kalorija, vrlo je kaloričan, sadrži oko 400 kcal na 100 grama. Sadrži fruktozu, glukozu i sukrozu.

plava agava

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!