Kelj pupčar ili prokelj uzgoj i kako se priprema recept

kelj pupcarKelj pupčar, prokelj ili prokulica je povrće koje nas svojim izgledom najviše podseća na male glavice kupusa. Ovaj mali kupus, ustvari kelj pupčar i jeste iz porodice kupusnjača. Zovu ga i Briselski kupus. Iako se može naći na pijaci, ovo povrće nije mnogo zastupljeno kod nas u ishrani, dok je u nekim zemljama veoma cenjeno i često u upotrebi. Prokelj ili kelj pupčar se odlikuje sa malo kalorija, ali je izuzetno hranjiv. Sadrži proteine biljnog porekla, a bogat je i mineralima i C vitaminom. Kada bi znali koliko je ovo povrće zdravo, naši ljudi bi ga više koristili u ishrani. I nutricionisti ga preporučuju.

Kako se uzgaja kelj pupčar

Uzgaja se obično kao drugi usev, nakon neke kulture. Uglavnom se sadi rasad na otvorenom, a ređe seme. Potrebno je 4 meseca do branja. Vreme setve zavisi od sorte i klimatskih uslova. Uglavnom je to u leto, a bere se u poznu jesen. Kelj pupčar se sadi na međuredni razmak od oko 50 cm. Pogoduje mu neutralno zemljište. Biljka je dvogodišnja. Prokelj ima stablo na kome se razvijaju pupoljci u samom pazuhu listova i to su ustvari plodovi. Male glavice kelja pupčara mogu biti jajaste ili okrugle, u prečniku oko 3 cm. Poželjna je prihrana i navodnjavanje. Berba se obavlja ručno ili mašinski na većim parcelama.

Kelj pupčar nutritivna vrednost

Kako prokelj kalorije ima izrazito malo, treba ga uvrstiti u programe za mršavljenje. Kelj pupčar sadrži samo 45 kcal na 100 grama. Hranjivo povrće, sa malo kalorija i bez holesterola, to je ono što se traži za dijetu. Prokulica sadrži vitamin C, A, K, E i B, a od minerala ima posebno kalijuma, bakra, mangana, kalcijuma, fosfora i gvožđa. Kelj pupčar ili prokelj je odličan antioksidant. Ima u prokelju i proteina, sadrži dijetetska vlakna, omega 3 i omega 6 masne kiseline. Veruje se da daje zaštitu organizmu od delovanja slobodnih radikala, pa tako štiti od mnogih bolesti. Ima antikancerogeno dejstvo, pa predstavlja preventivnu zaštitu, posebno za prostatu i debelo crevo. Za to je najzaslužniji sastojak sinigrin. Ovo povrće pomaže za bolji rad creva i podiže imunitet. Prokelj sadrži lutein i zeakstin, a to su sastojci koji omogućavaju zaštitu oka i bolji vid.

Kako se priprema prokelj

Neki  ga izbegavaju, verovatno i zbog toga, jer ne znaju kako se priprema prokelj. Spoljašnji uvenuli listovi se odbacuju. Prokelj se najčešće priprema sam i to na pari ili kuvan u vodi. Kao takav se koristi priložen uz mnoga jela u vidu salate, a najviše ide uz ribu i pileće meso. Ono što treba znati je da prokelj ne treba predugo kuvati. Tako će izgubiti boju, korisne sastojke i dobiće na gorčini, a to nije ono što nam treba. Zato varivo od prokelja nije baš idealan način kako iskoristiti ovo povrće, jer variva se obično duže kuvaju. Svež prokelj treba iskoristiti što pre, a ne čuvati ga danima u frižideru. S druge strane smrznuti prokelj ne gubi mnogo svojstva, pa je upotrebljiv i dostupan tokom čitave godine.

Pogledajte i jedan dobar recept za prokelj ovde

prokelj

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!