Kako se sprema keleraba čorba salata sok recepti zdravlje

kelerabaKeleraba je povrće koje spada u kupusnjače. Slabo se keleraba nađe na trpezi kod nas, iako recepti postoje, a za zdravlje je itekako dobra, te može da se sprema na razne načine. Čorba od kelerabe, salata od kelerabe, sok od kelerabe su samo neki od načina kako iskoristiti ovo fenomenalno povrće. Keleraba za bebe i decu je isto tako korisna i poželjna u ishrani. Keleraba nema mnogo toga zajedničkog sa kupusom, osim boje koja može biti svetlo zelena i ljubičasta. Listovi su sitniji, gotovo zakržljali u odnosu na kupuse, a plod je krupan i upotrebljiv, oblika koji više podseća na jabuku. Kalorije su kod kelerabe na minimumu, pa nema debljanja, ali može da zasiti. Keleraba je riznica korisnih sastojaka, među kojima se izdvajaju vitamin C, gvožđe i kalcijum. Listovi kelerabe sadrže vitamin A i fosfor. Stručnjaci kažu da snižava holesterol, reguliše metabolizam i pojačava imunitet. Dobar je antioksidant i borac protiv slobodnih radikala. Keleraba je poreklom sa severa Evrope, a danas se najviše koristi u Nemačkoj. Naziv keleraba je i nastao kao složenica od nemačkih reči za kupus i repu. I zaista ovo povrće je nešto između kupusa i repe.

Kako se jede keleraba

Ukus kelerabe i sam sastav je dosta sličan, onom belom, korenastom, središnjem delu kupusa. Sveža keleraba se jede samo kad je mlada, pa se pravi salata od kelerabe, a starija se kuva. Stabljike i mladi listići kelerabe su isto jestivi i koriste se kada se pravi čorba od kelerabe. Keleraba sadrži vlakna, pa je korisna i za želudac i creva. Cenjena je u ishrani šećeraša i osoba sa povišenim pritiskom, holesterolom i trigliceridima. Ima samo 27 kcal na 100 grama, stoga je pogodna kao namirnica u slučaju držanja dijete.

Krem čorba od kelerabe

Iseckati kelerabu na kockice. Mogu se upotrebiti i stabljike i listići. Iseckati i krompir na kockice i staviti da se kuva sa kelerabom u šerpu sa 1 l vode. Kada je keleraba omekšala gotovo je, pa potom sve zajedno miksovati u blenderu, uz dodavanje soli, bibera i drugih začina po želji.
Izrendati šargarepu na krupnije rupice. Prodinstati kratko na vrelom ulju. Sjediniti sa prethodnom mešavinom. Začiniti sve sa limunovim sokom i sitno seckanim listom peršuna, po želji. Tako je naša čorba od kelerabe gotova.

Sastojci

3 kelerabe
1 krompir
2 šargarepe
3 kašike ulja
limun
list peršuna
začini

Salata od kelerabe

Mlade i sočne kelerabe su pogodne za jelo u svežem stanju, pa možemo napraviti salatu. Ogulite kelerabu kao što ljuštite krompir. Potom iseckati na sitne kockice ili izrendati kelerabu. Salata od kelerabe se pomeša sa pavlakom ili kiselim mlekom, uz dodatak limunovog soka, maslinovog ulja i sitno seckanog peršuna i belog luka po želji. Ohladiti u frižideru i poslužiti rashlađenu salatu od kelerabe.

Sok od kelerabe

Mlade sočne kelerabe su odlične za pravljenje soka. Možda je to i najbolji način da se svi, zaista kvalitetni sastojci iz ovog povrća iskoriste. Sok se pravi pomoću sokovnika, kao uostalom i drugi ceđeni sokovi od povrća i voća. Sok treba popiti odmah kad se napravi, jer može da postane ljut, a za popravljanje ukusa kombinovati kelerabu sa drugim povrćem i voćem.

kelerabe

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!