Brazilski orah kalorije zdravlje doziranje

kapsula brazilskog orahaBrazilski orah je i kod nas postao jedan od omiljenih plodova za grickanje. Pre nego što se uputite u prodavnicu da kupite brazilske orahe, trebalo bi se upoznati sa nekoliko činjenica. Brazilski orah za zdravlje je dobar, ali ima dosta kalorija, pa ne treba preterivati sa količinama. Malo je krupniji od sličnih plodova i dnevni unos, ne bi trebao da bude veći od 2-4 komada po osobi. Kod nekih ljudi može izazvati alergiju, pa treba biti oprezan. Brazilski orah što se cena tiče nije baš jeftin, ali obzirom na to odakle dolazi i na doziranje, odnosno koliko sme da se pojede na dan, ispostaviće se, nije ni toliko skup.

Brazilski orah biljka

Brazilski orah raste na visokim stablima u šumama Brazila, Perua i Bolivije. Drvo dostiže visinu čak 50 metara. To je jedno od najvećih stabala u amazonskoj prašumi. Plod je velika kapsula. Odrasla stabla mogu da imaju do 300 komada po sezoni. Potrebno je 14 meseci od oprašivanja cveća, pa do zrelog ploda. Kad su potpuno zrele, kapsule otpadaju. Odlikuje ih čvrst spoljašnji omotač, slično kao kokosov orah. To predstavlja opasnost za ljude koji ispod prolaze. U njima se nalazi 10-25 plodova. Jestivo belo meso brazilskog oraha ima trougaonu osnovu i kose strane. Ukus oraha je sladak i obično teži oko 5 grama. Iako ga svi zovu orah, botanički to je ustvari seme iz ploda drveta Bertholletia excelsa.

Brazilski orah nutritivna vrednost i lekovitost

Brazilski orah je vrlo kaloričan. Na 100 grama ima 656 kcal, pa ga treba umereno konzumirati. Ova kaloričnost uglavnom potiče od sadržaja masti, pa iako su to većim delom nezasićene masne kiseline, treba biti suzdržan u jelu. Ovakav sastav masnoća i pravilno doziranje, može čak biti korisno protiv koronarne bolesti i moždanog udara, jer nezasićene masne kiseline regulišu nivo holesteropla. Sadrži još proteine i ugljene hidrate. Ima brazilski orah minerale i vitamine. Posebno se odlikuje visokim sadržajem selena. 2 brazilska oraha na dan zadovoljiće potrebe za ovim mineralom. I zato neke veće količine od 4 brazilska oraha na dan, nisu ni poželjne, posebno ne redovno u dužem periodu. Od minerala tu su i bakar, magnezijum, mangan, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor i cink. Od vitamina brazilski orah je bogat posebno E vitaminom i B grupom vitamina. Brazilski orah je snažan antioskidans, a važi i za afrodizijak.

brazilski orah

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!