Grilovano povrće – koje odabrati, kako se griluje i koliko dugo

Jedan od načina kako spremiti povrće je da se ono griluje. Grilovano povrće je dobar kompromis, jer zadovoljava uslov da povrće bude i ukusno i zdravo. Samo treba voditi računa da se ne pretera sa grilovanjem, pa da ima ugljenisanih delova. Povrće se ne peče dugo, a prosto se topi, ispuštajući svoje veličanstvene mirisne sokove. Tako je kod grilovanja, za razliku od kuvanja, gde sokovi odlaze u vodu, a povrće ostane bez onog savršenog ukusa. Može da se pravi grilovano povrće u rerni, na roštilju ili u gril tiganju.

Koje povrće grilovati?

Nije baš svako povrće idealno za grilovanje. Kao pogodno povrće za grilovanje predlažemo plavi patlidžan, papriku, paradajz, luk, tikvice, brokoli, špargle… Mogu se grilovati šargarepa i krompir, ali njima treba više vremena da budu gotovi. Ne valja ako krompir ili šargarepa ostanu tvrdi, jer grilovano povrće mora biti meko i sočno. Zato ih treba praviti odvojeno ili iseckati na sitnije ili tanje delove, pa će brže biti gotovi.

Kako grilovati povrće?

Najbolje je da povrće isečemo na približno jednake delove. Tako će biti podjednako dobro termički obrađeno. To mogu biti recimo kolutovi debljine 1-2 cm. Povrće se pre grilovanja pripremi i drži neko vreme u hladnoj vodi, do pola sata. Zatim se ocedi i poulji. Najbolje je blago premazati maslinovim uljem. Povrće grilujemo kratko. Neko povrće se može jesti i sveže, pa čemu onda duga termička obrada. Kod nas ljudi generalno dugo kuvaju ili peku povrće, a za tim nema potrebe. Uostalom, tako se gube svi oni vredni sastojci.

Koliko dugo se griluje povrće

Za grilovanje povrća je karakteristična visoka temperatura i kratka termička obrada.
Plavi patlidžan, luk, paprike, tikvice i paradajz se griluju svega 3-4 minuta. Krompir i šargarepe se duže griluju. Da se pripremi grilovano povrće iz rerne, prema iskustvu treba malo više vremena.
Kada smo već kod grila, da li ste znali da se uspešno mogu grilovati pečurke i kukuruz u klipu. Grilovanje pečurki i kukuruza u klipu traje 8 miuta. Kukuruz u klipu se iseče na kolutove. Najbolji je mlad kukuruz šećerac u klipu. Odstranite mu zelene listove i kukuruznu svilu. Potopite ga u vodu 30 minuta, pa ga osušite. Premažite ga maslacem, zatim isecite na kolutove i grilujte.
Na kraju pripremljeno gril povrće se servira kao prilog uz meso, sir ili pečurke. Dobro se slaže grilovano povrće sa piletinom, a neko dobro ide i uz ribu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!