Kako spremiti tikvice recepti i kalorije

tikviceZa tikvice recepti su brojni. Neki ih vole, a neki ne, ali treba ih jesti, jer je to uistinu zdravo povrće. Nije svejedno kako spremiti tikvice, jer od toga zavisi koliko će biti ukusne i da li će nam se svideti. Kalorije nisu problem, jer ih zaista nema mnogo. Samo 17 kalorija na 100 grama, znači pravu preporuku za lagane letnje obroke, pa zašto ne i dijete za mršavljenje. Veći deo godine su dostupne na pijaci i supermarketu, ali samo leti je cena posebno povoljna. Uz tikvice mnogi vole da kombinuju mlečne proizvode, pa tako postoje recepti za tikvice sa sirom, tikvice sa pavlakom i sl. Tikvice se mogu spremiti na razne načine, pa da izdovojimo neke od njih.

Tikvice sa makaronima i feta sirom

Odstraniti koru i iseckati tikvice na sitne kockice. Sipati u vrelo ulje i dinstati kratko. Tikvice će da puste vodu i biće ukusne. Pomešati sa već kuvanim proceđenim makaronima i posuti sa izmrvljenim feta sirom. Začiniti anis začinom ili po želji.

Grilovane tikvice

Kada pravite roštilj, ne zaboravite na tikvice. Oljuštite koru i isecite tikvice po dužini ili na kolutove. Grilovati kratko, sa jedne i druge strane i samo malo posoliti. Dobija se vrlo ukusan i sočan zalogaj, prilog uz jelo, koji će vam se možda dopasti više od mesa.
grilovane tikvice

Pohovane tikvice

Možda najmanje zdrav, ali ništa manje ukusan recept su pohovane tikvice. Isto treba da spremimo kolutove tikvica, ali i smesu za pohovanje, kao što se inače pravi. Provući kolutove tikvica kroz poh masu i baciti na vrelo ulje. Gotove su za par minuta samo.

Punjene tikvice

Punjene tikvice mogu biti posne ili mrsne, zavisi šta ko voli i da li posti ili ne. Tikvice se jednostavno oljušte od kore, seku se na željenu dužinu i izdube se, tako da se odbace semenke i središnji deo. Unutrašnjost se puni istom smesom kao da pravimo sarmu ili punjenu papriku. Imamo mrsnu varijantu sa mesom, pirinčem i začinima ili posnu sa šargarepom i pirinčem.

Tikvice i zdravlje

Osim već ranije pomenutih, vrlo malo kalorija kod tikvica, tikvice imaju i druge prednosti za zdravlje. Važe za dobar prirodni diuretik, pa ih narodna medicina promoviše kao odlične za izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Smatra se da imaju izvesnu ulogu u jačanju koncentracije, da su korisne za čišćenje krvi i da mogu sniziti holesterol.

Tikvice uzgoj

Nije nikakav problem imati tikvice u svojoj bašti, ali istina treba malo više prostora. U obrađenu zemlju posejati semenke tikvica u aprilu ili maju. Relativno brzo niču iz semena, a brzo i rastu. Biljka se širi i puzi po tlu. Ima krupne listove i žute ili narandžaste cvetove. Plodovi brzo napreduju. Ako se beru dok su sitni, onda se biljka rastereti pa se brzo zameću i napreduju novi. Nema mnogo posla oko tikvica. Potrebno je redovno zalevanje i ponavljamo dosta prostora. Ako pak nemamo dovoljno prostora, zadovoljićemo se kupovnim tikvicama koje su leti jeftine. Na našem tržištu imamo bele tikvice ili svetlozelene, koje su dominantne, ima i onih tamnozelenih, koje su nešto skuplje, a u poslednje vreme se mogu naći i okrugle tikvice.

tikvice u basti

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!