Ove dve namirnice izazivaju rak a masovno se troše

Sigurno je da i genetski faktor igra ulogu, ali postoje određene namirnice koje doprinose razvoju karcinoma. U samom vrhu nalaze se dve namirnice koje generalno mnogo volimo i jako su ukusne, a za njih kao da ne postoji adekvatna zamena. To su šećer i meso.

Kako deluju na organizam

Šećer i meso zakiseljavaju organizam, a kisela sredina pogoduje razvoju bolesti. Čudno je to da je osnovni uzrok raka otkriven još 1923. godine, a da za to zna jako malo ljudi. Kao da je to tajna. Nemački naučnik Oto Hajnrik Varburg je otkrio da rak nastaje zbog nezdrave ishrane koja zakiseljuje čovekov organizam. U sprezi sa fizičkom neaktivnošću u telu se stvara kisela sredina i slabo je snabdeveno kiseonikom. To su idealni uslovi za razvoj karcinoma. Za ovo otkriće Dr Varburg dobio je Nobelovu nagradu 1931. Na osnovu tog saznanja, trebalo bi da jedemo više namirnica koje će da odkisele naš organizam, a ne zakisele. Znači mnogo više voća i povrća, a mnogo manje šećera i mesa.

Šećer

Rafinisani šećer je najgori. On nema nikakve vitamine i minerale, masti ili belančevine. Ima samo rafinisane ugljene hidrate. Štetan je ne samo u tom obliku, jer se nalazi u ogromnom broju proizvoda. Slatkiši, torte, kolači, sladoled i sokovi ga sadrže. Postoje alternative, kao med i stevija, ali šećer je najjeftiniji i zato dominira. Kada se jede šećer u telu stvara kiselu sredinu, to pogoduje razvoju nekih bolesti kao što su gljivice, ali i tumor.

Meso

Meso isto zakiseli organizam, pa može izazvati tumor. Međutim, meso sadrži važne proteine i aminokiseline, koje teško mogu da zamene proizvodi biljnog porekla, zato nutricionisti ne savetuju da se meso potpuno isključi iz ishrane. Prema nekim novijim naučnim saznanjima, govedina i ostalo crveno mesto se ističu kao posebno rizično. Osim toga i sam način pripreme mesa može biti štetan. Kod nas ljudi vole da jedu meso sa roštilja, a to je čitav niz specijaliteta, koji se često konzumiraju. Sada se kao posebno opasan ističe način pripreme roštilja na ugalj, odnosno ćumur. Naime, heterociklični amini i policiklični aromatični ugljovodonici, koji se stvaraju samo  prilikom pripreme roštilja na ugalj , imaju ulogu u nastanku raka debelog creva. Zbog povećanog broja obolelih od raka debelog creva kod nas, sad postoji inicijativa da se zabrani upotreba uglja za roštilj u ugostiteljskim objektima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!