Ulje od semenke koštice kajsije (marelice) kao lek

jezgra kajsijeUlje od kajsije se ustvari pravi od jezgra ili semenki iz koštica kajsije. Ovo ulje se koristi za unutrašnju i spoljnu upotrebu (za telo, lice i kosu). Interesantno je da većina nas nakon što pojede kajsiju, košticu odbaci, ali eto ove koštice se mogu iskoristiti kao sirovina za dobijanje ulja. Slično ulje se pravi i od drugih koštunica, kao recimo od šljive ili breskve. Semenke kajsije sadrže oko 50% ulja. Ulje od jezgra koštica kajsije sadrži 70% oleinske kiseline, 20% linoleinske i manje količine palmitinske i stearinske kiseline. Može se uporediti sa bademovim uljem. Smatra se za dobar izvor nezasićenih masnih kiselina. Ulje koštica kajsije je u upotrebi kao dodatak ishrani. Koristi se za začinjavanje salata. Predstavlja odličan izvor antioksidanasa i esencijalnih masnih kiselina. Ako kupite ulje od koštica kajsije sa namerom da ga koristite za hranu, trebate se uveriti da ono jestivo. Postoje ulja kajsije za spoljnu upotrebu, pa onda mogu sadržati sastojke koji nisu pogodni za jelo. Drugi naziv za kajsiju je marelica.

Ulje kajsije za spoljnu upotrebu

Ulje od koštica kajsije može biti sastavni deo kozmetičkih preparata, sredstava lične higijene, kao što su sapuni, kupke, kreme, šamponi, losioni itd. Vrlo je pogodno ovo ulje za nanošenje na kožu, jer za razliku od nekih drugih ulja, ulje jezgra kajsije se odlično upija i ne ostavlja masan trag. Ukoliko je koža sklona sušenju i postoji potreba hidriranja kože nakon kupanja, ovo ulje je pogodno baš u tim situacijama, da se nanosi na vlažnu kožu. Dakle primenjuuje se za suvu i stariju kožu. Radi svojih prednosti (dobro hidriranje i brzo upijanje), ovo ulje je naročito pogodno kao ulje za masažu. Ulje kajsije je vrlo blago i ne izaziva iritaciju kože. Neki ga čak koriste za nanošenje na lice, jer je dobro protiv akni.
Ulje jezgra kajsije se spolja primenjuje kao lek za neke kožne probleme, ekcem, dermatitis i alergiju. Koristi se i protiv opekotina od sunca.
Koristi se spolja i za kosu. Hidrira je, podstiče rast kose, štiti je od sunca i daje sjaj.

Jezgra koštica kajsije

Jezgra koštica kajsije se mogu naći u prodaji. Pitanje je koliko je njihova upotreba u ishrani sigurna. Naučnici se ne slažu oko delovanja semenki kajsije. Dok neki tvrde da su koštice kajsija jestive i upotrebljive kao lek, te da sastojci kao amigdalin ili B17 vitamin iz koštica kajsije leče tumore, drugi tvrde da se u jezgru kajsije nalaze otrovni sastojci, koji mogu biti i fatalni.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!