Evo kako napraviti tečno đubrivo od maslačka i insekticid

Već smo govorili o tome kako se pravi tečno đubrivo od koprive, koje je bogato azotom, a sad je došao na red maslačak. Maslačak je bogat kalijumom, koji je neophodan za mnoge biljke, a sadrži i bakar. Izuzetno dugačak koren, koji poseduje maslačak, pribavlja iz zemlje dragocene minerale i druge hranljive sastojke. Mnogi ga smatraju za korov. Ali ako ga samo izvadite ili uništite, bacili ste besplatno đubrivo bogato hranjivim sastojcima. Prihrana za biljke, koja se pravi od maslačka, je zapravo neverovatno korisna.

Korist od maslačka

Ne samo da možete da ga jedete kao nežno mlado povrće u rano proleće, već i kasnije u sezoni krupnije listove, pa i koren možete osušiti i koristiti za čaj. O koristi ovog čaja smo već govorili u nekom od prethodnih priloga. Čvrsti zeleni pupoljci maslačka su jestivi, a zreli, potpuno otvoreni cvetovi mogu se koristiti za sirup. Čak se i mlečni sok istisnut iz biljke lokalno koristi za uklanjanje bradavica. Ako ne koristite maslačak za jelo, nego ga smatrate korovom, verovatno razmišljate da ga iskorenite i uništite. Ne činite to! Potrudite se da ih izvadite iz zemlje, a zatim pretvorite u tečno đubrivo od maslačka.

Kako napraviti đubrivo od korova maslačka

Đubrivo napravljeno od korova maslačka zahteva vrlo malo truda i malo vremena. Uklanja se maslačak iz dela vrta u kome ga ne želite imati, a dobijate hranjivu prihranu za negu povrća i cveća. Za pravljenje tečnog đubriva od maslačka nabavite veliku kantu sa poklopcem. Stavite maslačak u kantu, zajedno sa korenjem. Potom sipajte vodu. Na 1 kg maslačka ide 4 l vode. Pokrijte kantu poklopcem i ostavite 3 nedelje. Proces fermentacije zavisi od spoljne temperature. Ako je toplije biće brže gotovo, a ako je hladnije biće sporije. Znači od 2-4 nedelje biće gotovo. Mešajte smešu redovno. Ova mešavina posle nekog vremena ima neprijatan miris, pa je to razlog za poklopac na kanti. Prolazi kroz proces fermentacije, te sigurno ne miriše na ruže. Neprijatan miris znači da će da deluje. Posle predviđenih 3 nedelje, procedite ovu mešavinu kroz gazu ili najlonke. Time dobijamo tečno đubrivo i odbacujujemo čvrste materije.

Upotreba

Da biste koristili ovo tečno đubrivo od maslačka, potrebno ga je razblažiti u količini 1 mera đubriva na 10 mera vode. Onda ga možete samo sipati oko korena biljaka ili koristiti za folijarno prskanje, dakle po listovima. Pogodno je za prihranu naročito za povrće i cveće. Ako ga koristite na povrću, nemojte ga prskati na povrće koje je sazrelo za berbu.

I insekticid od maslačka

Insekticid od maslačka se priprema od 200 do 400 g iseckanog korena ili 400 – 600 g iseckanih svežih listova. Ova masa odstoji 2– 3 časa u 10 l tople vode (temperatura vode ne sme da pređe 40 °C), procedi se i odmah koristi. Poželjno je dodati eko sredstvo za pranje suđa, jer se tako duže zadržava sredstvo na biljkama. Prvo tretiranje se obavlja prilikom otvaranja pupoljaka, a drugo odmah posle cvetanja i još

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!