Kandida u crevima i stolici simptomi test ishrana lečenje (video)

Kandida u crevima nastaje kad se namnoži gljivica kandida albicans. Ona je svakako prisutna u crevima, krvi ili vagini. Nivo kandide u gastrointestinalnom traktu, pod kontrolom drže bakterije, koje su tu isto redovno prisutne. Taj balans pomaže da je čovek zdrav i da se dobro oseća. Ali kada dođe do neravnoteže, to može dovesti do množenja kandide i onda se razvija crevna kandidijaza. Kandida u crevima može se javiti kod svih starosnih grupa, kod dece i odraslih.

Uzroci razvoja kandide u crevima

Ishrana vam je bazirana na unosu previše rafinisanih ugljenih hidrata i šećera. Ne valja ni mnogo fermentisane ili kisele hrane. Trošite li previše alkohola? Uzimate li mnogo lekova, antibiotika ili oralnih kontraceptiva? Dugo uzimanje antibiotika eliminiše i prijateljske bakterije koje nam održavaju ravnotežu. Da li ste pod stresom? Kakav vam je imunitet? Sve su ovo dovoljni razlozi da budu uzrok razvoja intestinalne kandidijaze.

Simptomi

Kada je u pitanju kandida u crevima simptomi generalno gledano, su opšta slabost, hronični umor i žudnja za slatkišima. Potreba za slatkišima je gotovo kao bolest zavisnosti, a oni upravo hrane kandidu.
Može izazvati gastro probleme, koji se manifestuju kao nadimanje i gasovi, svrab rektalnog otvora, promenjivu stolicu (od zatvora do proliva).
Što se tiče psiholoških problema, kandida utiče i na nervni sistem. Tako se mogu javiti razdražljivost ili depresija. Osobe sa kandidom u crevima mogu imati nevolju, što im ništa ne drži pažnju ili ne mogu da se skoncentrišu.
Imuni sistem isto može biti narušen. To posledično dovodi do pojave alergija i preosetljivosti na hemikalije.
Hormonski poremećaji se ponekad ogledaju u vidu smanjenog libida ili poremećaja u menstrualnom ciklusu.
Crevna kandidijaza zna da se širi, pa tako mogu da se pojave i bele naslage na jeziku.

Test – kako utvrditi prisustvo kandide u crevima

Moguće je testiranje krvi na prisustvo kandide, gde ćemo proveravati nivoe IgA, IgG i IgM. Ovo se radi u medicinskim laboratorijama. Visoki nivoi mogu biti pokazatelj prisustva kandide u crevima. Ali iskustva kažu da test krvi nije uvek sasvim pouzdan.
Testiranje uzorka stolice se smatra kao natačniji test, jer kad je kandida u stolici namnožena, onda je ima i u crevima. Potrebno je odneti uzorak fecesa na analizu u laboratoriju.
Test urina isto može pokazati prisustvo kandide, tako što je otpadni proizvod D – arabinitol prisutan prekomerno u urinu, a to ukazuje na prisustvo kandide u crevima.

Lečenje gljivice u crevima

Da bi ste izlečili kandidu u crevima, morate uraditi 3 stvari. Kao prvo zaustaviti umnožavanje kandide, izgraditi prijateljske bakterije ili dovesti crevnu floru u prvobitno stanje i izlečiti creva tako da kandida više ne može ući u krvotok.
Da bi zaustavili narastanje kandide, neophodno je menjati ishranu, a tu se posebno misli na odricanje od ugljenih hidrata. Šećer je to što hrani kandidu. Eliminišite šećer iz ishrane u svim oblicima. Izbacite iz svog jelovnika slatkiše, deserte, alkohol i brašno. Krompir, hleb i testenine treba zanemariti ili koristiti vrlo umereno. Ovo će pomoći da kandida ne napreduje i na kraju da iščezne.
Pivo i fermentisani napitci treba isto da se izostave. Time će se omogućiti da se  korisne bakterije povrate i ponovo zauzmu svoje mesto, koje im i pripada, a nama toliko znače zbog neophodnog balansa.
Kandida u crevima se može lečiti i izlečiti samo ishranom, ako se striktno pridržavamo pravila, ali potreban je jako dug period od nekoliko meseci. Pri tom treba jesti hranu sa dosta vlakna da se creva i organizam očisti.
Da biste skratili period do ozdravljenja, doktor može da vam preporuči neke lekove. Kad je bolest kandida u crevima lekovi su obično diflukan i nistatin.
Ako se sami lečite i preferirate prirodne proizvode, uzmite dodatak ishrani kaprilnu kiselinu. Kaprilna kiselina se nalazi u nekim uljima, kao na primer u kokosovom ulju. Deluje na ćelijski zid gljivica i čini da kandida polako nestaje. Neki još protiv kandidijaze preporučuju ulje divljeg origana i ekstrakt semenki grejpa.
U sledećoj fazi borbe protiv crevne kandide, sledi obnova dobrih bakterija, a to se radi upotrebom probiotika.
Na kraju za konačno ozdravljenje, kao i da se kandida u crevima opet na povrati, potrebno je pažljivo isplanirati ishranu nadalje. Izbacite ili svedite na minimum sve one namirnice koje su zaslužne za razvoj gljivica, a neke nove koje su korisne uvedite u vašu ishranu.
Na kraju lečenja proverite ponovo kakva je kandida u stolici na testiranju. Mada mnogi to i ne urade, jer im je to što se dobro osećaju, dovoljan pokazatelj da su ozdravili.

Kandida kod dece

Kandida u crevima kod dece daje slične simptome, kao i kod odraslih. Može se primetiti još osip od pelena ili osip po koži, grčevi u stomaku, sor na jeziku, razdražljivost, zapušen nos. I to su neki dodatni simptomi. Ima mišljenja da se kandida u crevima može odraziti na promene u ponašanju dece, koja utiču na razvojne poremećaje slične autizmu. Postoji i objašnjenje za to, mada još uvek nedovoljno naučnih dokaza. Kandida u crevima otežava varenje hrane, pa nesvareni ostaci mogu kroz zidove creva da prodiru u krvotok, a sa njima u krvotok ulaze i brojni otrovi. Ovi štetni sastojci pomoću krvi, dolaze i do mozga. S druge strane deca koja imaju kandidu imaju problem sa usvajanjem vitamina i minerala, jer kandida onemogućava njihovu apsorpciju.
Kod dece je veliki problem, kad je reč o kandidi, to što imaju povećanu potrebu za ugljenim hidratima. To je i normalno u periodu rasta i razvoja. Međutim ti ugljeni hidrati ne mogu i ne smeju da se svode na slatkiše, već izvori dominantno treba da budu voće i žitarice.
Kad je reč o lečenju kandide kod dece, deca se po pravilu brže izleče, nego odrasli.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!