Kako se sprema patlidžan priprema i recepti

plavi-patlidzanNe trebate ga zaobilaziti, ako ne znate kako se priprema patlidžan. Plavi patlidžan je povrće od koga se sprema raznovrsno i ukusno jelo, a recepti su brojni. Neke od njih ćemo dati, kao patlidžan u rerni, pohovani patlidžan, sa makaronima, na roštilju. Ima malo kalorija, a vrlo je hranjiv i daje osećaj sitosti. Ukusan je ako se lepo ume napraviti. Predstavlja osnovu za mnoga vegeterijanska jela, na neki način zamenjuje meso. Dostupan je tokom godine, ali najviše ga ima u ponudi krajem leta i početkom jeseni. Kod nas su uglavnom u prodaji veliki tamno plavi i ljubičasti plavi patlidžani. Treba birati patlidžane sa glatkom i sjajnom korom, bez oštećenja. Mora da ima određenu težinu, a kora da je elastična. To su neki znaci svežine. Ako se ne sprema odmah, patlidžan može da se čuva nekoliko dana u frižideru. Treba ga ipak praviti svežeg, da ne bi postao gorak.

Priprema patlidžana za termičku obradu

Koža je jestiva, ali se obično ljušti. Kod mladih patlidžana se može jesti, a kod starijih je teška za jelo. Nakon ljuštenja svežeg patlidžana on treba da je krem ili blede boje, bez oštećenja i mrlja. Ako ima braon mrlja treba ih ukloniti, jer može biti gorak. Zatim se meso patljidžana seče na kockice ili kolutove. Ako se pravi patlidžan u rerni, onda ga treba peći sa kožom, pa posle pečenja i hlađenja ljuštiti.

Da li soliti patlidžan ili ne

Ovo je tema oko koje se ne slažu svi kuvari. Naravno kada se peče u rerni neoljušten onda se ne soli, ali ako mu ljuštimo koru pre pečenja, onda može. So izvlači tečnost, a to je bitno posebno kod starijih patlidžana, jer mogu biti gorki. Tako se zateže i učvršćuje meso, tako da će upiti manje masnoće pri obradi. Sa soli je definitivno ukusniji. Neki tvrde da novije sorte patlidžana i nisu gorke, pa nema potrebe za izvlačenjem tečnosti i gorčine. Ako se ipak odlučite da solite patlidžan, onda pošto ga dobro osolite, bez obzira da li su kolutovi ili kockice, treba da ga ostavite bar 1 sat, a poželjno je i duže. Pre termičke obrade usoljeni patlidžan, koji je ispustio sokove, treba isprati i posušiti papirnim ubrusima. Ovo je posebno značajno, ako ćemo patlidžan pržiti na ulju.

Prženje patlidžana

Ako se prži, možemo to raditi bez poha ili sa. Treba imati u vidu da je patlidžan takvo povrće, da se ponaša kao sunđer, upija ulje. Čak i ako smo ga solili, kako je prethodno opisano. Prženje ne treba da bude sa mnogo ulja i ne treba predugo da traje. Dobra ideja je da se prethodno natopi maslinovim uljem koje je bolje, pa onda da se prži. Ako se pravi pohovani patlidžan postupak je isti, samo ga umesto u maslinovo ulje uvaljamo u poh masu, pa ga onda pržimo.

patlidzan-na-rostilju

Patlidžan na roštilju

Naravno vrlo je ukusan patlidžan i kada se pravi na roštilju. Možemo ga grilovati sa drugim povrćem kao što su grilovane tikvice. Patlidžan u kolutovima se prethodno umoči i natopi sa maslinovim uljem, jer se sa njim lepo slaže, a onda se baci na roštilj. Malo s jedne, malo sa druge strane i brzo je gotovo. Takođe, grilovati se može ceo patlidžan, pre ljuštenja, a ljušti se kad se ohladi.

Patlidžan u rerni

Patlidžan može da se peče u rerni. Uvek postoji opcija da to bude sa drugim povrćem, ali moguće je da se patlidžan peče sam i to neoljušten. Celi patlidžani se metnu u rernu i peku se na 200 stepeni, sve dok se kora ne nabora i krene da se obrušava. Kada je gotov, izvadimo ga i sačekamo da se ohladi, pa tek onda krećemo da ljuštimo patlidžan.

Patlidžan sa makaronima

Potreban nam je iseckan patlidžan na kockice. Propržimo ga na maslinovom ulju. Posebno skuvamo makarone i procedimo. Zatim mešamo makarone, sa patlidžanom i kockicama feta sira. Dodati začine po želji, sve dobro izmešati i servirati. Fenomenalna je ova kombinacija makaroni, patlidžan, maslinovo ulje i feta.

patlidzan

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!