Kukuruz šećerac zdravlje kalorije recepti

Kukuruz šećerac uglavnom služi za ishranu ljudi, dok se običan kukuruz, više upotrebljava kao stočna hrana. Kukuruz šećerac za zdravlje je dobar. Koliko ima kalorija i da li goji? Za kukuruz šećerac recepti su brojni. Pravi se brzo kuvani kukuruz i kombinuje se dobro, za mnoga jela i salate. Vole ga i deca i odrasli.

Zašto je kukuruz šećerac sladak?

Kukuruz šećerac je dobio taj naziv zato što ima više šećera. Bere se ranije, nego merkantilni kukuruz, a tada u njemu ima više slasti. Kada se bere kukuruz šećerac? Pa bere se tokom leta, kada su zrna meka i sočna, te puna soka. Ako stisnete zrno iz njega će izaći slatkasta tečnost. Merkantilni kukuruz se bere tokom jeseni, kada u zrnu ima manji procenat vlage.

Kukuruz šećerac kuvanje

Kukuruz šećerac se priprema kuvanjem. Može se i peći na roštilju, ali tako se ređe sprema. Tokom leta se mogu kupiti klipovi kukuruza na pijaci. Cena je više nego povoljna. Skine mu se komušina (listovi kojima je klip omotan) i kukuruzna svila, te se onda klip opere i ubaci u šerpu sa vodom. Kuvanje obično traje kratko, svega 15 minuta i kuvani kukuruz je gotov. U ovom obliku jede se kao neki međuobrok ili užina. To je još jedna prednost kukuruza šećerca. Ovaj kukuruz je dostupan i kad nije leto, tokom cele godine. Možemo ga kupiti kao zamrznuti kukuruz šećerac u kesicama ili kukuruz šećerac u konzervama i teglicama. Postupak pripreme je sličan, kuva se u vodi oko 10-15 minuta, a zatim se procedi. Kao takav se kukuruz šećerac  za recepte mnogobrojne koristi, možda ponajviše za salate ili se stavlja na pizzu.

Kukuruz šećerac za zdravlje

Kukuruz šećerac kalorije ima prosečno 85 kcal na 100 grama. Sadrži dosta ugljenih hidrata i treba voditi računa u kojim količinama se jede. Nekad ga treba imati u jelovniku i ako se jede u normalnim količinama, ne može se reci da goji. Ipak, ono što je značajno reći, kukuruz šećerac je celovita namirnica iz prirode, a ne tamo neki spakovan proizvod. Sadrži i značajne vitamine, minerale i antioksidante, koji nas štite od slobodnih radikala. Karakteristična žuta boja potiče od karotenoida beta-kriptoksantina koji je jak antioksidant.

Salata sa kukuruzom šećercem

Salata od kukuruza šećerca se lako priprema. Skuvati kukuruz iz kesice. U tavi propržiti susam dok se ne zarumeni. Ne sme da izgori. Neka se sve prohladi. Sad treba pomešati skuvani kukuruz šećerac, susam i pavlaku, dok se ne dobije ujednačena masa. Ova salata se slaže izvanredno uz mnoga jela.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!