Bezglutensko pirinčano brašno upotreba i kako se pravi hleb

Pirinčano brašno je odlična zamena za široko rasprostranjeno pšenično brašno, koje predstavlja uzrok iritacije u digestivnom traktu, kod osoba koje su netolerantne na gluten. Nakon mnogo godina upotrebe lošeg brašna, neko otkrije da mu gluten smeta. Onda se oslobađamo raznih namirnica u ishrani i pažljivo biramo šta ćemo jesti. Ima ljudi koji su se naporosto preporodili kada su prešli na bezglutensku ishranu. Jedna od korisnih namirnica sada će nam biti bezglutensko brašno od pirinča. Dobija se finim mlevenjem zrna pirinča. Brašno se može praviti od belog i smeđeg pirinča.

Kako se koristi pirinčano brašno?

Možemo praviti hleb od pirinčanog brašna, kao i mnogo toga. Kako za obično, tako i za pirinčano brašno recepti su brojni. Od njega se prave pirinčani rezanci. Ovo je lako svarljivo brašno, pa se koristi i za bebe, kao jedna od prvih namirnica po prelasku sa mlečne na čvrstu ishranu. Vrlo je čest sastojak bebi kašica. Brašno od pirinča se koristi i kao sredstvo za zgušnjavanje u nekim receptima.
Osim za jelo na istoku se pirinčano brašno za lice koristi kad je nega u pitanju.

Kako napraviti hleb od pirinčanog brašna

Sastojci

2 šolje pirinčanog brašna
2 jaja
1/3 čaše mleka
1 kašičica soli
2 kašičice meda
3 kašike maslinovog ulja
1 čaša vode
1 kesica kvasca

Priprema

Prvo staviti tečne sastojke i miksovati, a onda polako dodavati suve sastojke. Miksovati postepeno sve dok se ne dobije lepljivo testo. Sipati testo u posudu za pečenje, pokriti i ostaviti da naraste dvostruko. Zatim otkrijte i pecite u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ostavite da se ohladi, pre nego što počnete da ga sečete. Zamena za mleko, ako ga ne tolerišete, može biti kokosovo ili bademovo. Tako smo dobili hleb od pirinčanog brašna.

Koje su prednosti pirinčanog brašna

Pomenuli smo prednost da je to brašno bez glutena, te da je lako svarljivo, ali ima još nekih prednosti. Ono ima veliku hranjivu vrednost. Brašno od pirinča je bogato korisnim vlaknima. Naročito od smeđeg pirinča. Našem telu su potrebna vlakna, koja se ne rastvaraju, da bi se organizam oslobodio otpada. Upotreba hrane sa dosta vlakna, može pomoći ne samo čišćenju organizma, nego i smanjenju holesterola, te održavanju nivoa šećera u krvi u granicama normale. Ishrana bogata vlaknima smanjuje rizik od bolesti debelog creva. Znamo da pirinač ima i neka lekovita svojstva, pre svega kada je reč o zaustavljanju proliva.

Gde kupiti pirinčano brašno

Ako želite kupiti pirinčano brašno, možete ga pronaći u skoro svakoj prodavnici zdrave hrane. Negde ćete ga naći pod nazivom rižino brašno ili rice flour. Pronašli smo podatak da je za organsko brašno od integralnog pirinča cena 400 dinara za 500 grama, što složićemo se nije baš jeftino.

Kako napraviti pirinčano brašno kod kuće

Postoji mogućnost da se napravi pirinčano brašno kod kuće, što mi iskreno nismo probali, ali oslanjamo se na iskustva korisnika ovog brašna. Da napravite pirinčano brašno biće vam potreban pirinač i dobar mlin za kafu.

Savet

Za osobe osetljive na gluten, kada se kupuje pirinčano brašno, ali i druge namirnice, uvek treba proveriti deklaraciju. Zato što nekad može biti prisutno pšenično brašno u tragovima, tako da onda nije namirnica bez glutena.

Maska za lice od pirinčanog brašna

Pomešati dve kašike brašna od pirinča sa kašikom tečnog meda. Dobro umešati da se dobije pasta. Naneti na lice i ostaviti tako 15 minuta. Posle toga isprati toplom vodom. Pirinčano brašno za lice je dobro za piling i dobro matira, a mogu da ga koriste i oni sa osetljivom kožom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!