Islandski lišaj sirup i čaj za kašalj

islandski lisajIslandski lišaj je rasprostranjen na severnoj zemljinoj hemisferi. Raste u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. Severnije raste u ravnici, a južnije na planinama. Na Islandu se koristi za jelo i kao lekovita biljka.Najviše se sakuplja u Evropi, posebno Skandinaviji. Sakuplja se kada je kiša ili noć, jer se tada lako odvaja od podloge. Lišaj se prebira i čisti, a onda se opere i osuši. 

FotoJason Hollinger
Naraste do 10 cm u visinu. Boja varira od tamnozelene do sive i smedje, te šarene. Kada se osuši onda posvetli, gotovo pobeli. Ima neke sličnosti sa morskim algama, po mirisu i izgledu. Ukus je gorak, a ta gorčina se umanjuje držanjem u vodi. U nekim severnim zemljama se ovaj lišaj koristi za dobijanje brašna za ishranu, kao salata, a i za pravljenje alkoholnih pića. Već dugo se lišaj koristi u medicinske svrhe.

Lekovita svojstva

Kako ima dosta sluzi i gorčine, pokazao se koristan za ublažavanje kašlja, te protiv mučnine i povraćanja.
Može da se upotrebljava i u toku trudnoće, kod se javi muka. Islandski lišaj je dobar kod prehlade i promuklosti, kada se javi grebanje u grlu. Smiruje upaljenu sluzokožu i rastvara sekreciju. Sadrži posebne kiseline i druge materije, koje ga čine prirodnim antibiotikom, tako da deluje antibakterijski.  Koristi se u kombinaciji sa drugim biljkama, kod lečenja plućnih bolesti i tuberkuloze. Svojstveno mu je da jača iscrpljen organizam. Sadrži skrob, A i B vitamin, jod, gumu, gvoždje i  dr. U narodnoj medicini je poznata njegova upotreba protiv dijareje. Neki narodi koriste prah od ovog lišaja, za posipanje na rane. U nekim zemljama preporučuju upotrebu hleba od ovog lišaja, kao dijetetskog proizvoda, koji je posebno pogodan za dijabetičare.

Kako se koristi

Islandski lišaj se koristi za čaj, sam ili u mešavinama čajeva za grlobolju, grudobolju i smirivanje želudca i creva. Islandski lišaj se u medicinska svrhe još koristi kao sirup i kapi, gde ustvari ima istu namenu.

Priprema čaja

Jednu punu kafenu kašiku čaja sipati u 2 dl vode da proključa, a onda ostaviti 10 minuta da se prohadi, pa procediti. Čaj se pije nezasladjen, gutljaj po gutljaj, najviše 2 – 3 šolje u toku dana.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!