Pekan orah uzgoj gde kupiti i kako se koristi

Pekan orah ili latinski Carya illinoinensis je vrsta oraha koji vodi poreklo iz Meksika i juga SAD, gde se najviše i uzgaja. Ova biljka je zapravo član porodice Juglandaceae. Kako pekan orasi postaju popularni širom sveta, pa i kod nas, ima sve više zainteresovanih za sadnice i uzgoj. Ovi orasi su hit u svetu i mogu se kupiti u prodavnicama zdrave hrane kod nas.

Karakteristike

Reč je o visokom listopadnom drvetu koje može da poraste u visinu do 40 metara. Dosta se i širi, oko 20 m. Prečnik debla može biti 1-2 m. Naravno treba dosta vremena da stablo toliko poraste, ali kad je u pitanju uzgoj pekan oraha, onda stvarno treba obezbediti dosta prostora. Za 10 godina u optimalnim okolnostima biljka naraste 5 m. Može da živi 300 godina.
Listovi su suprotni i mogu biti dugi od 30- 45 cm. Muški i ženski cvetovi su na istom drvetu, ali odvojeni. Oprašivanje se vrši pomoću vetra. Pekan orah je po obliku i veličini nalik našem domaćem orahu. Istina malo je taminije smeđe boje, a jezgro je bogatog ukusa i manje gorko. Plodovi su ovalni i izduženi. Dužina ima je do 6 cm, a širina do 3. Pekan orah je zreo sredinom oktobra meseca. Plodovi se koriste sveži ili za pripremu jela, posebno kolača. Osim plodova i drvo pekan oraha je upotrebljivo i to u proizvodnji nameštaja, obloga i za dimljenje mesa.

Uzgoj i isplativost

Pekan orah najbolje uspeva u klimatskim uslovima gde su leta duga, topla i vlažna, a zime blage. Mogu se nabaviti Pekan orah sadnice kod nas, a cena je oko 1000 dinara. Ako se odlučite za uzgoj, treba znati da ova biljka počinje sa plodonošenjem tek nakon 10-12 godina, što je jako dug period i mnoge to odvraća od razmišljanja o uzgoju. Sorte Pekan oraha koje ranije kreću sa plodonošenjem, obično imaju lošiji kvalitet plodova. Druga bitna stvar je, da uzgoj zahteva veliku površinu zemljišta, obzirom na impozantne dimenzije stabala u fiziološkoj zrelosti. Sadnja Pekan oraha najbolje je da se obavi u jesen. Sadnice koje su visoke oko 200 cm, sade se u iskopane rupe prečnika 50 cm i dubine 80 cm. Podnosi blago kisela zemljišta, a za sadnju su najbolji brežuljkasti tereni. Razmak između sadnica mora biti preko 10 m. Uzgoj Pekana nije baš jednostavan i dugotrajan je to proces. Proizvođači kod nas vole da im se uložena investicija brzo vrati, a ovde to nije slučaj. Ipak osim početnih ulaganja, kasnija ulaganja nisu velika. Kad krene sa rađanjem Pekan orah isplativost proizvodnje je evidentna, jer su ovi plodovi prilično skupi. Možda je ovo dobra ideja za one koji imaju neiskorišćene površine, a malo vremena da bi se bavili nekom intenzivnom proizvodnjom.

Bolesti i štetočine

Podložni su nekim bolestima, a mogući su i napadi štetočina, te fiziološki poremećaji. Sve ovo može ograničiti rast slabla i proizvodnju plodova. Skloni su bakterijskim infekcijama, kao i gljivičnim infekcijama, naročito ako su vlažni uslovi. Najdestruktivnija bolest su Pekam kraste, koje se javljaju na stablima koji nisu tretirana fungicidima, tako da je preporučljivo preventivno prskanje.

Nutritivna vrednost Pekan orana

Kad je u pitanju Pekan orah kalorije na 100 g ima 691 kcal. Pekan je dobar izvor dijetetskih vlakana. Od minerala bogat je magnezijumom, fosforom, kalcijumom, kalijumom, manganom i cinkom. Od vitamina ističe se prisustvo tiamina iz B kompleksa. Dobar su izvor proteina i gvožđa. Od masnoća prisutne su pretežno monozasićene masti i to oleinska kiselina uglavnom, te od polizasićenih tu je linolna.

Kako se koriste Pekan orasi

Mnogi od nas ih nisu probali pa se interesuju kako se koriste. Pekan orasi se mogu jesti sirovi, a mogu se termički obrađivati, kuvanjem ili pečenjem. Stavljaju se u mnoge poslastice i kolače. Preporučuje se umerena upotreba, zbog kvalitetnog sastava, sadržaja proteina i nezasićenih masti, omega 3 i omega 6. Upotreba Pekan oraha može biti i u salatama i za doručak sa pahuljicama. Zapravo koriste se na sličan način kao domaći orasi.

Lekovita svojstva

Sastojci koji su sadržani u Pekan orahu, snižavaju loš holesterol. Istraživanja koja su sprovedena u SAD pokazala su da svakodnevno umereno konzumiranje Pekan oraha (2-3 komada, što stane u šaku), deluje na loš holesterol, istovetno kao da uzimate lekove protiv holesterola.

Gde kupiti Pekan orahe i koja je cena

Pekan orasi se mogu kupiti u snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, međutim izuzetno su skupi. Pronašli smo podatak da je za 1 kg Pekan orah cena 4500 dinara. Mada postoje još skuplji orasi od ovih, a to vidite ovde

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!