Šta je sandalovina i od čega se dobija esencijalno ulje

Sandalovina se dobija od malog tropskog drveta latinskog naziva Santalum album. Naraste do 9 m u visinu i životni vek mu je oko 100 godina. Sandal drvo potiče iz Indije i jugoistočne Azije. Često ga zovu indijski sandal. Ima jak i prijatan miris pa se širom sveta koristi u aromaterapiji. Neki narodi pridaju veliki značaj mirisnim i lekovitim svojstvima sandalovine. Velika potražnja i vrednost je uslovila i preteranu eksploataciju, pa je populacija koja raste u divljini mnogo osiromašena. Zato se naširoko uzgaja, ali je potrebno više godina rasta da bi se mogla koristiti za proizvodnju esencijalnog ulja.

Miris sandalovine

Sandalovina daje jak i opojan miris. Veruje se da on više odgovara temperamentnim ljudima, dok mirne i povučene osobe ne favorizuju ovaj miris. Smatra se da budi i pokreće seksualnu energiju, pa je tako već vekovima poznata kao afrodizijak. Važan je sastojak mnogih parfema i sapuna. Ovaj miris dominira, odnosno daje mirisnu notu, koja se najduže zadržava na koži.

Od čega se pravi esencijalno ulje sandalovine

Sandal drvo je jako dragoceno. Esencijalno ulje se pravi srca drveta i korena, ali ono mora biti staro nekoliko godina, da bi imalo odgovarajuću aromu. Minimum je 7 godina, a obično se koriste i starija stabla. Spoljašnji deo kore drveta nema taj potreban miris, pa je suvišan. Destilacijom vodenom parom dobija esencijalno ulje sandalovine. Ovo ulje ima bogat i opojan miris, tamnije je boje i gusto. To je jedno od najcenjenijih esencijalnih ulja.

Lekovita svojstva

Iako je najcenjenije zbog svog mirisa, esencijalno ulje sandalovine ima i lekovita svojstva. Odgovara ljudima, koji imaju problema sa bakterijama u urinu. Neki narodi ga koriste za lečenje prehlade, kožnih oboljenja, srčanih tegoba, groznice, upale usta i ždrela, bolesti jetre i žuči. Miris sandalovine u kombinaciji sa lavandom, se može koristiti u aromaterapiji protiv nesanice. Za negovanje zrele kože esencijalno ulje sandalovine se kombinuje sa uljem badema. Nanošenje na čistu kožu lica, deluje protiv bora i starenja kože.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!