Kruška Karmen karakteristike prinos oprašivači

Karmen kruška spada u najbolje novije sorte krušaka, a poreklom je iz Italije. Ako vam predstoji izbor sorte kruške za gajenje, svakako bi trebalo da razmislite o ovoj sorti. Kruška Karmen (Carmen) je nastala selekcijom na univerzitetu u Bolonji, negde početkom 21. veka.

Karakteristike

Karmen je veoma rodna sorta, a ubraja se u rane sorte krušaka. Dozreva početkom avgusta, 20-25 dana pre od Viljamovke. Plod je krupan. Kruške ove sorte su u osnovi žute, a crvene na oko 25% površine pokožice. Nakon sadnje, u prvim godinama do rađanja, mladari snažno i intenzivno rastu. Treba formirati krošnju sa dovoljnim brojem rodnih grana. Radi se o vrlo bujnoj sorti. Naraste u visinu oko 3 m. Plodovi su baš ukusni i aromatični, a težina se kreće oko 200 g. Dugo se mogu čuvati nakon branja, čak do 3 meseca. Zbog svojih karakteristika sadnice sorte Karmen su tražene za plantažno gajenje na većim površinama. Ova sorta je dosta popularna i brzo se širi. Uzgaja se širom sveta. Osetljiva je na bakteriozu.

Cvetanje i oprašivanje

Kruška Karmen cveta srednje kasno i kasno, a istovremeno kad i kruška viljamovka. Najbolja varijanta za oprašivanje je koristiti sortu Viljamovku ili Konferens, kao oprašivače.

Ukus plodova

Meso Karmen kruške je dobro, čvrsto i sočno, sa nešto nižim sadržajem vode. Veoma je mirisna i smatra se umereno slatkom sortom kruške. Karmen ima izuzetan, uravnotežen odnos kiselosti i slasti. Ove kruške su najbolje za upotrebu u svežem stanju.

Prinos

Kruška Karmen je visokoproduktivna sorta. Uz primenu svih mera i odgovarajuću tehnologiju proizvodnje, mogu se očekivati odlični prinosi. Za kruške Karmen moguć je prinos po hektaru od 25 do 30 t/ha.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!