Kuvani paradajz za zimu bez konzervansa recept

Kuvanje paradajza je zahtevan posao, ali se zaista isplati. Nabavi se veća količina paradajza po nižoj ceni i napravi se kvalitetan i ukusan proizvod, domaći kuvani paradajz. Istina danas možemo kupiti svež paradajz i zimi, ali ukus i miris nisu za porediti, a boja mu je bleda. O tome koliko je visoka cena, ne treba ni trošiti reči. Mnogo je boje otvoriti zimi flašu kuvanog paradajza, koji smo krajem leta vredno pripremili i odložili u ostavu za zimnicu. Za sve one koji su voljni da ga pripreme, u nastavku dajemo recept za kuvani paradajz.

Kako spremiti kuvani paradajz

Neophodan nam je zreo i sočan paradajz. Birajte plodove bez oštećenja. Treba ga oprati i odseći zeleni deo gde je bila peteljka. Iseći paradajz na četvrtine i staviti u lonac za kuvanje. Dodati i neku ljutu papriku, ako volite pikantno. Zatim dodati seckani peršunov list. Kuvati uz mešanje, sve dok kožica na paradajzu ne krene da se odvaja. Kada to uočimo, treba skloniti lonac, a sadržaj propasirati kroz cediljku. Cediljka treba biti dovoljno gusta, da ne prolaze semenke paradajza. Proceđeni sadržaj se vrati u šerpu i nastavi se sa kuvanjem. Dodati so po želji i nastaviti sa mešanjem, sve dok trećina tečnog paradajza ne pokuva.
Što se tiče same količine paradajza koju ćete upotrebiti, to određujete sami, prema sopstvenim potrebama.
Kuvani paradajz se sipa u zagrejane sterilisane flaše ili tegle. Zatim začepiti čepom ili zaklopiti poklopcem i umotati u ćebe da se postepeno hladi, po već ustaljenoj proceduri kako se to radi sa zimnicom. Tako smo završili kuvanje paradajza i kao što vidite ovo je kuvani paradajz bez konzervansa. Odložite ga na hladno i tamno mesto, gde držite i druge tegle i flaše za zimu. Dok je zatvorena flaša ne bi trebao da se pokvari, ali kad otvorite flašu, najbolje je da kuvani paradajz odmah iskoristite.

Kako se koristi kuvani paradajz

Sad kada znamo kako napraviti kuvani paradajz za zimu, treba reći i kako se koristi. Kuvani paradajz ima široku primenu u kulinarstvu. Koristi se za razna jela. Stavlja se u variva, paste, a posebno je lepa kisela čorba od paradajza. Neki ljudi vole da ga piju i veruju da on ima lekovita svojstva. Postoji mišljenje da je dobar kuvani paradajz za mršavljenje, jer sadrži sastojke koji imaju moć da tope masne naslage. Činjenica je da ima dosta kalijuma. Koristan je za srce i prostatu kod muškaraca.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!