Sibirski kivi uzgoj sadnice cena

Sibirski kivi je voće slično kiviju samo nešto manje, pa ga zovu još mini kivi ili Aktinidija. Ima mnogo naziva, a jedan od njih je i Bavarski kivi, dok je latinski Actindia arguta. Ova vrsta kivija može da uspeva na temperaturama do -30 °C. To je loza, trajna biljka puzavica, poreklom iz Japana, Severne Kine, Koreje i Sibira. Daje znatno mali plod, a nalik dobro nam poznatom kiviju. Po izgledu i ukusu je sličan, a često i slađi. Spoljašnjost je glatka i kožasta, boje zelene, smeđe, ljubičaste, pa ponekad i delimično crven. Ono što je razlika od nama znanog kivija, je to što nema dlačica i plod se ne mora ljuštiti.

Gajenje sibirskog kivija

Sibirski kivi može da se uzgaja i kod nas, stoga postoji i interesovanje za sibirski kivi sadnice. Negde je zableženo da ima sposobnost da preživi, čak ukoliko temperatura padne na -34 °C. To je loza koja vrlo brzo napreduje i baš je otporna na niske temperature. Pa ipak mladi lastari mogu biti ranjivi, kad je mraz u proleće. Kad je sibirski kivi uzgoj u pitanju, onda treba koristiti jaku potporu za penjanje, u vidu pergola ili čardaklija. Bavarski kivi je loza koja vrlo brzo raste, jer svaka može u sezoni da uznapreduje oko 5 m. Biljke tolerišu i senku, ali optimalno je sunce za dobre prinose. Biljka cveta u kasno proleće, ali tek u trećoj godini. Da bi došlo do oprašivanja potrebne su muške i ženske jedinke. Dakle, u većini slučajeva se radi o dvodomim biljkama. Postoji podatak da svaka loza u punoj rodnosti, može da da 100 kg ploda godišnje, ali to je u idealnim okolnostima. Realno je očekivati prosečan rod od 50 kg po biljci. Plodovi sazrevaju u oktobru i novembru. Neophodno je orezivanje kivija, kao kod vinove loze, i to zimska i letnja rezidba, kojom se postiže uravnoteženost između širenja biljke i rodnosti. Za sibirski kivi razmnožavanje je uspešno pomoću reznica. Masovna komercijalna proizvodnja ovog voća pokazala se zasad kao neuspešna, jer je kratkog roka trajanja i neujednačenog vremena sazrevanja.

Sibirski kivi sadnice i cena

Kada su u pitanju sibirski kivi sadnice cena varira, ali radi se o nekoliko stotina dinara, maksimalno do 1000 dinara. Mini kivi sadnice mogu se naći po rasadnicima ili jednostavno naručiti preko interneta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!