Kako skuvati pirinač da se ne lepi i integralni

pirinacIako kuvanje pirinča predstavlja naizgled jednostavan zadatak u kuhinji, pitanje je kako skuvati pirinač da se ne lepi ili kako spremiti integralni pirinač, a da ne bude tvrd i bezukusan.  Priprema pirinča ne zahteva vrhunsko umeće, ako se primeni nekoliko trikova. Drugi nazivi za ovu žitaricu su riža ili oriz.

Kako se kuva beli pirinač

Pirinač se prvo dobro opere, a po potrebi i prebere, ako ima nečistoća. Postoje specijalne posude za kuvanje pirinča, a vi ako nemate izaberite neku kvalitetniju šerpu sa poklopcem. Kuvanje belog pirinča traje kratko. Imamo različite vrste belog pirinča, a moj favorit je basmati. Na pakovanju je obično naznačeno uputstvo kako i koliko dugo se kuva. Kuvanje ne traje duže od 10 ili 15 minuta. Neophodno je odmeriti preciznu količinu vode u odnosu na pirinač. Mera za pirinač je najčešće šolja. Na jednu šolju pirinča, po pravilu, idu 2 šolje vode. Dodaje se malo soli. Pirinač se ne kuva na najjačoj temperaturi, nego na umerenoj, u protivnom može da se raskuva i raspadne. Dakle čim zakuva odmah smanjite temperaturu. Po završenom kuvanju kad skinete pirinač sa ringle, onda ga poklopite i ostavite da odmara. Tako će pirinač upiti svu preostalu vlagu u šerpi i svako zrno pirinča će ostati zasebno, a ne sva zalepljena u grudvama. Ponekad i pored svega pirinač opet ne ispadne dobar, jer ne zavisi sve od vaše umešnosti, nego i od kvaliteta samog pirinča.

Kako se kuva integralni pirinač

Integralni pirinč se kuva duže. Može se kuvati 1 sat i više, pa opet ne ispadne kako treba. Tajna kod kuvanja integralnog pirinča je što ga treba potopiti u vodu da nabubri i omekša, a onda će i kuvanje biti jednostavnije. Biće najbolje da integralni pirinač potopite u vodu 12-24 sata pre nego što ste planirali da ga kuvate. Kad dođe vreme za kuvanje prospite vodu i isperite pirinač. Posolite. Kuvajte ga oko 30 minuta na umerenoj temperaturi. Zatim poklopite i ostavite još da odstoji. Dobija se ukusan integralni pirinač, čije žvakanje predstavlja pravo zadovoljstvo.

Da li je zdrav pirinač

Pirinač je najzastupljenija žitarica na svetu. Ova žitarica nema glutena. Pirinač jeste zdrav, lako se vari i veoma je hranjiv. Sadrži vlakna, B vitamine, ugljene hidrate, minerale. Koristi se kao prilog uz veliki broj jela, kao krompir. Najpoznatija jela od pirinča su pilav i rižoto. Beli pirinač zaustavlja dijareju i jedna je od retkih namirnica koja se sme jesti, kod ovog zdravstvenog problema. Pirinač je preporučljiv u ishrani sportista. I dijabetičari mogu da ga koriste, jer se skrob iz pirinča, sporije usvaja, a sprečava nagle skokove šećera u krvi.

integralni pirinač

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!