Šta su pinjoli cena, gde kupiti i kako se koriste

Verovatno ste čuli za pinjole, a da li znate šta su pinjoli? Jestive semenke zimzelenog drveta, latinskog naziva Pinus pinea iz porodice borova, nazivaju se pinjoli. U mediteranskoj kuhinji to su izuzetno cenjeni začini, ali koriste se i kao lek, jer imaju lekovita svojstva. Kad su u pitanju pinjoli cena je prilično visoka, a ljudi se uglavnom interesuju gde kupiti, koliko koštaju i kako se koriste pinjoli.

Gde rastu pinjoli?

Što se tiče staništa, moramo istaći da je pinjol vrsta, koja je osetljiva na niske temperature. Ne može podneti temperaturu ispod -10 u dužem vremenskom intervalu. To je tipičan mediteranski četinar, koji uspeva oko Sredozemnog mora. Retki su primeri da uspeva i u kontinentalnim krajevima. Može uspevati i uzgaja se i u drugim delovima sveta, gde je klima slična mediteranskoj. Drvo može da naraste i do 25 metara. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama. Ono što je važno istaći jeste, da je potrebno 15 -20 godina da bi stablo počelo da plodonosi, odnosno da proizvodi semenke pinjole. Možda je ovo jedan od razloga zašto su jako skupi. Obzirom na cenu proizvodnja pinjola predstavlja važnu privrednu granu u nekim zemljama. Životni vek drveta može biti čak 250 godina. Najveći proizvođač pinjola na svetu je Španija. Neki za njih kažu pinjoli orasi, ali to su ustvari semenke iz šišarki.

Pinjoli kao lek

Kao što smo već istakli u kuhinji se koriste pinjoli kao začin i to baš cenjen kod gastronoma. S druge strane i medicini su poznati po lekovitim svojstvima, pa se tako koriste  pinjoli kao lek za čir na želucu, regulaciju krvnog pritiska i telesne težine. Pinjol je pravo bogatstvo hranjivih materija. Ima visok sadržaj masti oko 48% i visokovrednih proteina 34%. Masti su uglavnom nezasićene, tako da čak utiču na regulisanje holesterola u krvi. Bogati su pinjoli mineralima kao što su magnezijum, fosfor i kalijum. Značajan su izvor vitamina isto. Veruje se da u određenoj meri imaju svojstva afrodizijaka.

Kako se koriste pinjoli

Pinjoli su dakle veoma zdravi i hranjivi, a u ishrani se mogu upotrebiti na različite načine. Pitate se kako se koriste pinjoli? Moramo istaći da je najčešća upotreba pinjola u pripremi čuvenog pesto sosa. Isto tako su važan sastojak tarator sosa. Inače, mogu se kratko propržiti u tiganju, uz stalno mešanje, pa će time njihov specifičan ukus doći još više do izražaja. Dobro se slažu sa spanaćem. Dodaju se u mnoge salate i prelive. Mogu se koristiti za pripremu kako slanih, tako i slatkih jela. Dobra je i lekovita kombinacija pinjoli i med pomešani, a to je i način da se pinjoli duže čuvaju.

Cena pinjola i gde se kupuju

Ako se pitate gde kupiti pinjole onda je sigurno pravo mesto prodavnica zdrave hrane ili bioshop. Kad su u pitanju pinjoli cena je oko 50 evra za kg, pa čak i viša. Visoka cena mnoge obeshrabri da ih kupe. Ako ih ipak kupite treba da vodite računa da ne užegnu, posto imaju dosta masnoće u sebi. Ne mogu se dugo čuvati, a da se ne pokvare, pa onda treba kupovati manje količine, koje su vam stvarno potrebna i koje ćete ubrzo potrošiti. Mogu se čuvati u frižideru oko 7 dana.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!