Najjednostavniji sistem za navodnjavanje kap po kap – svako može napraviti

Ovaj sistem za navodnjavanje možete napraviti i vi za svoju baštu. Ulaganja su minimalna, a toliko je jednostavno za napraviti. Kada dođe leto i velike vrućine, biljkama je potrebno mnogo više vode. Kao idealan način navodnjavanja se pokazao sistem kap po kap. Jednostavno ovaj sistem štedi vodu, a i biljkama odgovara ovaj način vlaženja tla. Osnovno je da se postigne ujednačeno i sporo kapanje, jer voda se onda ne troši uzalud, biljke je usvajaju baš kako treba i to povećava prinose.

Kako napraviti

Potrebne su nam plastične flaše sa dve različite dimenzije, da bi jedna mogla da se postavi u drugu. Veću flašu isečemo, tako da dobijemo kadicu za manju flašu i vodu. Na flašama manjih dimenzija se buši rupa zagrejanom lemilicom.
Zatim pravimo lulu. Biće nam potrebna neka stara krpa i alu folija. Krpu sečemo na trake. Trake umotavamo u foliju, a jedan deo ostaje da viri. Dobro stegnite foliju sa krpom, jer od toga zavisi koliko će biti spor intenzitet kapanja. Ne treba ni preterati sa stezanjem folije.
Vodu sipajte u flašu sa rupom. Interesantno je da kada čep zavrnemo voda na rupu ne ide. Kada se odvrne čep voda krene da šiklja. I opet kad zavrnemo čep voda staje. Namestite lulu u kadicu, tako da krpa bude unutra. Stavite flašu sa vodom u kadicu i odvrnite čep da se kadica napuni. Zatim privrnite čep. Nama je bilo potrebno 10 – 15 minuta da voda krene da kapa. Intenzitet kapanja je sporiji, baš onako kako smo hteli.

Postavljanje u baštu

Napravite ovakvih sistema koliko vam je potrebno. Postavite sistem za navodnjavanje od plastičnih flaša u baštu, pored biljaka koje želite da navodnjavate. Usmerite lulu tako, da kapa u koren biljke. Voda se ne troši tako brzo. Možda će trebati čitav dan da se potroši. Kada želite, samo odvrnite čep da se kadica ponovo napuni. Kada se isprazni flaša samo je napunite sa vodom i vratite u kadicu. To je sav posao.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!