Pitomi kesten sadnice uzgoj u ishrani kalorije

Pitomi kesten u ishrani je vrlo poželjan, jer ima veliku hranjivu vrednost. Uglavnom se jede kao pečeni kesten ili kesten pire. Za pitomi kesten sadnice cena je oko 500 din. Uzgoj kestena je i kod nas aktuelan i mnoge zanima kakva je isplativost. Kada želimo sadnice pitomog kestena da posadimo, treba se informisati prvo. Drvo kestena poraste veliko, čak do 25 m u visinu. Ima dug životni vek i dobro rađa. Kada se posade sadnice kestena, očekujemo rod tek u 6 godini. Kesten cveta u junu, a plodovi su zreli u septembru. Kesten plod je zaobljen i gladak. Kesten kalorije nema mnogo, saznajte u nastavku koliko je to.

Uzgoj pitomog kestena

Kada je u pitanju uzgoj kestena, može biti sadnja kestena iz ploda ili sadnice kestena. Raste najbolje na nadmorskim visinama od 200 – 1000 m. U pogledu tla, najbolje raste na dobro dreniranom i dovoljno vlažnom zemljištu. Voli koso, duboko i propusno tle. Bolje uspeva na kiselom, nego na alkalnom zemljištu. Pitomi kesten voli osunčanu poziciju. Ima široku krunu, koja kad je maksimalno izložena suncu, dobro rađa. Tokom vrelog leta preporučuje se zalevanje stabala kestena, bez obzira na godišnju količinu padavina. Pitomi kesten napadaju neke štetočine i insekti. Najčešće su to veverice i zečevi, koji oštećuju mlada stabla. Od insekata štetu čine posebno larve moljaca. Od bolesti tu su gljivice, trulež korena i druge.

Pitomi kesten u ishrani

Plodovi pitomog kestena mogu da se jedu i sirovi, ali su prilično opori. Pitomi kesten se uglavnom termički obrađuje, ređe se kuva, a češće peče. Pečenje kestena je popularno u mnogim zemljama. Kako se peče kesten? Peče se u ljusci, jer se teško ljušti kada je svež. Pa može da se peče na roštilju ili u rerni, a neki ga čak peku i na ringli šporeta. Pre pečenja plodovi u ljusci se operu i svaki se malo zaseče nožem, da ne eksplodira. Kesten kalorije ima oko 180 kcal na 100 grama, što je manje od oraha i badema.
Kesten može i da se suši, pa da se melje u brašno i onda da se od tog brašna pravi hleb. To je slično kao brašno od žira, o kome svo već pisali ovde.
Kesten pire je jedan od najpopularnijih proizvoda od kestena i koristi se u pripremi razih jela i poslastica.
Kesten sadrži mnogo ugljenih hidrata, pa ga porede sa pšenicom i pirinčem. Zato pitomi kesten u nekim oblastima, gde se mnogo uzgaja, nazivaju hlebno drvo.  Kada je plod, još ne sasvim zreo u njemu ima najviše skroba, a kasnije kako sazreva povećava se udeo šećera, odnosno skrob se pretvara u šećer. Sadrži saharozu, glukozu i fruktozu. Sazrevanjem se smanjuje sadržaj vlage. Malo ima belančevina i masti. Ima dosta vitamina C, ali se zagrevanjem delimično gubi. Sadrži tanine i antioksidanse. Kesten je na neki način sličan krompiru i kukuruzu, ali ipak sa više minerala i vitamina. Od minerala značajni su po sadržaju, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, mangan, cink. Sadrži vlakna i nešto kvalitetnijih proteina.

Drvo kestena

Smatra se kao kvalitetno drvo kestena. Iz iste je porodice kao hrast. Trajno je. Koristi se za građu, proizvodnju nameštaja i ogrev. Stabla kestena privlače divljač, jer su plodovi izvor hrane.

Ima li pitomi kesten lekovita svojstva?

Ljuske plodova i listovi kestena se koriste u šamponima za kosu. Sastojci iz ploda kestena su u različitim analizama pokazali evidentna antioksidantna svojstva. Pupoljci kestena su navedeni, kao jedan od 38 sastojaka, koji se koriste za pripremu Bahovih cvetnih lekova, koji služe u alternativnoj medicini.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!