Hrono ishrana iskustva i recepti

hronoHrono ishrana je dijeta ili poseban režim ishrane, koji je osim za mršavljenje, koristan i za usporavanje starenja, popravljanje zdravstvenog stanja i oblikovanje optimalne figure tela. Hrono ishrana se preporučuje za zdravo mršavljenje, ali i za održavanje dobrog zdravlja i normalne telesne težine. Sve ovo se postiže na jednostavan način, a pri tome se ne odričete mnogo toga. Iskustva kod hrono ishrane su većinom pozitivna.

Šta je ustvari hrono ishrana

Pođimo od samog naziva. Hronos je vreme, a to nam ukazuje da je vreme vrlo bitan faktor. Bitni su pravilni vremenski razmaci u kojima se hrana unosi u organizam. Dakle, suština je pravilno kombinovanje namirnica u zadatim vremenskim rokovima. Takav režim ishrane treba da se ustanovi i striktno poštuje, da bi hrono dijeta bila uspešna. Ovde nema preskakanja obroka i izgladnjivanja. Doručak i ručak su kod hrono dijete veoma bitni. Iako mnogi misle da će smršati lakše, ako preskoče doručak, kod hrono ishrane doručak ima poseban značaj i nikako ga ne treba preskočiti. Sem toga vrlo je značajno i pravilno kombinovati hranu. Zabranjeno je jesti kravlje mleko i jogurt, jer se smatra da ove namirnice nije moguće potpuno svariti. Krompir se ne preporučuje, posebno ne u kombinaciji sa mesom. Veruje se da hrono ishrana doprinosi regulisanju holesterola, triglicerida i šećera u krvi. Na taj način se smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova, te dijabetesa i malignih bolesti.

Hrono doručak

Doručak je kod hrono ishrane najvažniji. Treba kombinovati raznovrsne namirnice. Doručkuje se 1 sat nakon ustajanja iz kreveta. Ako se rano ustaje i doručkuje, može se kasnije doručkovati još jednom, samo smanjiti količine. Doručak je u periodu od 7 do 11 sati. Moguće je kombinovati ugljene hidrate, korisne masnoće i proteini. Recepti za doručak su sledeći:
– jaja, slanina, salata (ne treba kombinovati mlečne proizvode sa jajima)
– kuvane žitarice(ječam, ovas, raž), orašasti plodovi, kiselo mleko
– sendvič (integralne kifle, raž, heljda), sir, suvo meso, salata

Hrono ručak

Za ručak se kombinuju proteini i ugljeni hidrati, ali treba izbeći kombinovanje mesa i krompira ili mesa i hleba, što upravo većina ljudi inače radi. Isto tako treba izbegavati pohovano meso i prženo u ulju. Salata je uvek preporučljiva. Treba jesti grašak, boraniju, pasulj i razno drugo povrće. Od žitarica može pirinač. Preporuka je da se meso jede 1 sat nakon ostalog.

Hrono večera

Večera treba da bude lagan, lako svarljiv obrok. Nema ugljenih hidrata. Da bi svarili hranu i mogli normalno spavati, neophodno je večerati bar 2 sata pre odlaska u krevet. Karakteristično za večeru je da se uvek preporučuje zeleno povrće. To može biti zelena salata, blitva, brokoli itd. Uz zeleno povrće može se kombinovati riba ili belance jajeta ili mladi sir. Večera može i da se preskoči.

Ostale karakteristike

Za popodnevnu užinu može se uzeti voće ili crna čoklolada, ali ako želite da brže smršate, bolje da preskočite ovu užinu. Drugi doručak može i ne mora da postoji. Zavisi i od toga koliko rano ustajete. Može vas zasititi nekoliko badema ili lešnika, koji su izvor korisnih masti. Između ovih obroka nikako ne treba uzimati hranu, grickalice, slatkiše itd. Treba praviti razmak između obroka 3-4 sata. Zabranjena je upotreba margarina i ostalih namirnica koje sadrže trans masti. Treba izbegavati unos šećera i veštačkih zaslađivača, te gaziranih napitaka. Neophodno je piti dovoljno vode. Fizičke aktivnosti su dobrodošle, ali nisu obavezne. Hrono dijeta je veoma pozitivno ocenjena od većine nutricionista, mada se vode polemike oko zabrane upotrebe kravljeg mleka.

Podelite sa nama vaša iskustva sa hrono ishranom i recepte?

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!