Krušina biljka – čaj od krušine kore

Biljka krušina (Frangula alnus) je povelik listopadni grm i samonikla lekovita biljka. Kao lek se upotrebljava kora krušine. Od nje se priprema čaj od krušine, koji je pouzdan laksativ i koristi se protiv hroničnog zatvora. U novije vreme se preporučuje za bolju probavu i mršavljenje. Ostali nazivi za ovu biljku su pasja leska, krkovina, smrdljika, trušljika.

Karakteristike

Ovo drvoliko šiblje naraste od 3 do 7 m u visinu. Kora je tamna, crnosmeđa, a kada se preseče ispod je limunžuta. Listovi su naizmenični, ovalni sa izraženim venama. Cvetovi su mali, zvezdasti, prečnika do 5 mm, sa 5 trouglastih latica, grupisani u cvasti. Hemafroditi su i insekti ih oprašuju. Cvetaju u maju i junu. Plod je mala crna bobica, prečnika od 5 do 10 mm. Unutar nje su semenke, kojom se hrane ptice.

Stanište

Krušina raste širom Evrope, zatim u severnoj Africi i zapadnoj Aziji. Preneta je i odomaćila se na istoku Sad i u Meksiku. Krušina raste na vlažnom i kiselom tlu u šumovitim predelima, blizu reka i potoka, a odgovara joj svetlo ili polusenka. Inače krušina može i da se uzgaja.

Uzgoj krušine

Lako se uzgaja. Najbolje se razmnožava vegetativnim putem, reznicama, slično kao drvo vrba ili zova. Bitno je da je tlo uvek održava vlažno. Idealni uslovi za razmnožavanje i uzgoj su rečna ostrva i priobalje reka.

Kora krušine

Kora se skida krajem zime i početkom proleća, a svakako pre nego što biljka krušina krene sa vegetacijom. Treba birati deblje grane na mlađim biljkama. Kora se seče i suši. Skladišti se i čuva godinu dana pre upotrebe. Suva kora krušine se koristi za pripremu čaja.

Upotreba krušine

Kora krušine, a u manjoj meri i plod, se koristi u medicinske svrhe. Dobar je laksativ, zbog sadržaja antrahinona. Čaj od kore krušine se koristi za lakše pražnjenje creva i protiv zatvora. Sveža kora je jak purgativ, pa se suši. Čak i tako suva može biti opasna, ako se preko mere uzima.
Krušina je biljka kojoj se pridaje moć zaštite od demona, veštičarenja, otrova i glavobolje.
Krušina je kao drvo cenjena u proizvodnji baruta. Smatra se najboljim drvetom za tu namenu.

Čaj od kore krušine

Jednu malu kašiku čaja krušine preliti sa 2 dl hladne vode. Zagrevati do ključanja i sasvim kratko i prokuvati. Poklopiti, te ostaviti da se ohladi, a potom procediti. Pije se jedna šolja uveče pre spavanja i po potrebi ujutro pre doručka. Ulazi u sastav mnogih čajnih mešavina. Ne uzima se čaj od krušine dugotrajno. Na daje se trudnicama i dojiljama. Ne koristi se kod ileusa (intestinalne opstrukcije).

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!