Laneno brašno upotreba – mleveni lan sa jogurtom ili kefirom kao lek

Laneno brašno u ishrani nudi neke prednosti u odnosu na celo seme lana. Celo seme, ako se ne samelje, samo prolazi kroz čovekov probavni trakt i potom izlazi iz tela, bez zdravstvene koristi. To bi bilo šteta, zato što se u lanu nalazi puno vlakana, kao i omega 3 masne kiseline koje pružaju svojevrsnu zaštitu od bolesti srca i snižavaju holesterol u krvi, a sastojci iz lana još pomažu otklanjanju opstipacije. Mleveni lan u ishrani će omogućiti vašem organizmu da lakše svarite ovu namirnicu i da telo bolje pokupi i iskoristi sve hranjive sastojke koji se u ovom dragocenom semenu nalaze.

Kako se dobija laneno brašno i pravi mleveni lan

Laneno brašno bez masnoće pravi se tako što se prvo hladnim presovanjem semenki lana dobija laneno ulje, a onda se te obezmašćene semenke koje su preostale fino melju. S druge strane postoji i laneno brašno koje nije obezmašćeno, a tu je ustvari u pitanju mleveni lan. Mleveni lan je sa većim sadržajem masnoće i ima kraći rok trajanja. Znači treba ga relativno brzo iskoristiti. I laneno brašno i mleveni lan se mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Kako samleti lan

Ako ga slučajno ne nađete u prodanvici kao mleveni lan, onda kupite semenke lana, pa ih sameljete sami. Kako samleti lan? Za to će vam trebati odgovarajući blender ili električni mlin za kafu. Možda je ovo i prednost, jer možete da sameljete onoliko koliko vam treba, a ostatak semenki ostavite za drugi put.

Kako se koristi laneno brašno

Za laneno brašno recepti su mogući razni. Ono može sasvim ili delimično da zameni brašno koje inače koristite. Meša se sa drugim vrstama brašna i onda se pravi hleb. Može i sa kokosovim brašnom. Kad neko ne želi da koristi brašna od žita, onda je pogodno laneno brašno. Ovo brašno ima izvanrednu sposobnost upijanja tečnosti i masnoće, pa se često koristi i za zgušnjavanje. Neko zna da pomeša laneno brašno i kefir i da jede tako kašasto sa kašikom, a to se smatra izuzetno korisno za probavu, u smislu da kao lek reguliše redovno pražnjenje creva. Tako da će ovo biti od velike koristi za ljude koji imaju spora creva. Ima i onih koji umesto kefira koriste jogurt.

Kako se koristi mleveni lan

I mleveni lan se može u mnogim receptima upotrebiti. Dobri poznavaoci tvrde kako mleveni lan u receptima može zameniti jaja ili masnoću. Dve kašike mlevenog lana dnevno mogu da se koriste bez problema. Dodajte mleveni lan u sos, po potrebi, da bi mu povećali gustinu. Možete pomešati mleveni lan sa vašim doručkom. Pospite po salati, stavite u namaz, pomešajte sa sokom. Ali opet čini se da je najkorisnije kada se pomeša mleveni lan sa kefirom, radi svojih efekata na čišćenje organizma, bolju probavu i mršavljenje. O tome smo već pisali ovde. Neko ne voli kefir pa onda uzme mleveni lan sa jogurtom, a i to je dobro i slično deluje. Mleveni lan je bogat vlaknima i treba se uzimati uvek sa dosta tečnosti. Zato se uzima sa sokom, kefirom ili jogurtom. Dovoljno je dodati jednu kašiku mlevenog lana u neki od ovih napitaka, dobro promešati i piti.

Prednosti lana

Laneno brašno je odlična zamena za belo brašno. Ne sadrži gluten, pa govorimo o bezglutenskom brašnu, koje je idealno za sve one koji pate od celijakije. Lan spada u najhranjivije namirnice, a kao što vidimo koristi se mleveni lan kao lek protiv zatvora. Pomoć je kod snižavanja holesterola i indirektno pomaže zdravlje srca i krvnih sudova. Lanene semenke sadrže košuljicu, koja se sastoji od 5 slojeva. Spoljašnji sloj sadrži sluzavi materijal, koji se aktivira u dodiru sa tečnosti. Vlakna i sluz upravo imaju ulogu u snižavanju nivoa holesterola. Napitak mleveni lan sa jogurtom ili kefirom sadrži znači vlakna i probiotike, a to je kombinacija koja podstiče rast dobrih bakterija u crevima, pravi ravnotežu i čisti ih od gljivica.

Antioksidansi lignani

Još jedna jedinstvena činjenica o lenenim semenkama je da one sadrže broj 1 izvor sastojka lignana u ljudskoj ishrani. Lignan se sedam puta više nalazi u lanenom semenu u odnosu na susam, koji je drugi po redu izvor. Lignani su jedinstveni polifenoli koji imaju značaj za hormonski balans, usporavanje starenja i regeneraciju. Ovi lignani su se pokazali značajni za žene u menopauzi. Lignani imaju estrogena svojstva, te se mogu koristiti kao alternativa hormonskoj terapiji. Veuje se da je manji rizik od osteoporoze. Kod žena koje imaju cikluse pomaže u redosnosti ciklusa. Za korist od lana u hormonskom smislu, treba uključiti 2 kašike mlevenog lana za doručak ili jednu kašiku lanenog ulja.

Lan za mršavljenje

Mnogi u svemu tome vide da je mleveni lan za mršavljenje isto koristan. To ima logike, jer redovno pražnjenje creva, čišćenje organizma i snižavanje holesterola mora da pomažu i za ravan stomak. Bogato je vlaknima, a siromašno kalorijama. Vlakna u lanu su rastvorljiva i nerastvorljiva. Ona podržavanju detoksikaciju debelog creva, gubitak masnoće i smanjenje želje za šećerom. Sve ovo ide u prilog teoriji o mršavljenju pomoću lana.

Lan za kosu kožu i nokte

Ako želite zdravu kosu, kožu i nokte uzimajte mleveni lan u količini od 2 kašike na dan ili jednu kašiku lanenog ulja. Neka vam to bude svakodnevna rutina. Masnoće u lanenom semenu su korisne za kožu i kosu, te obezbeđuju esencijalne masti i B vitamin. To može biti od pomoći za suvu kosu ili protiv peruti. Ovo isto važi i za zdravlje očiju, zato što lan može ublažiti simptome suvog oka. Za kožu deluje korisno protiv akni i ekcema.

Lan protiv kacera

Prednosti lana su dokazane i kada je reč o najtežim bolestima, uključujući tu rak dojke, jajnika, prostate i debelog creva. Studije koje su rađene potvrdile su da je manji rizik dobijanja raka kod osoba koje su konzumirale lan. Možda je sad pravo vreme da se zapitamo, da li mi jedemo mleveni lan?

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!