Brašno od leblebija bez glutena kako napraviti

Brašno od leblebija ima gde kupiti kod nas, a može se i napraviti pa dajemo recept. To je bezglutensko brašno koje je uz to veoma hranjivo. Dobija se mlevenjem leblebija. Leblebije se još zovu naut ili slanutak, tako da ako negde kupujete ovo brašno, da ne bi bilo zabune, možda ćete ga naći pod nazivom brašno od nauta ili brašno od slanutka. Ovo brašno je veoma zastupljeno u indijskoj i pakistanskoj kuhinji, a i širom sveta je traženo među korisnicima bezglutenske ishrane.

Kako se pravi brašno od leblebija kod kuće

Leblebije se prodaju u supermarketima. Poznate su kao sastojak za popularni namaz humus. Trebaju nam sad one suve, a ne konzervisane. Ove loptice su naizgled slične lešnicima. Potrebno ih je samleti, a količinu odredite sami. Za to ćemo koristiti mlin za kafu ili procesor hrane, koji melje čvrstu hranu. Meljite leblebiju u malim serijama. Ovaj posao traje svega nekoliko minuta. Mlevene leblebije su zapravo brašno bez glutena koje nam je potrebno. Brašno od leblebije se čuva u zatvorenoj ambalaži, na hladnom i suvom mestu. Može u frižideru.

Kako se koristi brašno od leblebije

Može se koristiti za pečenje raznih peciva. Ako pravite keks, primetićete da je tekstura glatka i boja nešto tamnija. Idealno je za pravljenje bezglutenskih kolača. U zavisnosti od toga kako se koristi brašno leblebije se eventualno meša sa 25% nekog drugog brašna, koje je isto tako brašno bez glutena. To može biti pirinčano brašno ili neko drugo. Kada se ovo leblebijino brašno pomeša sa jednakom količinom vode, može se koristiti kao zamena za jaja u veganskom kuvanju. U nekim kuhinjama ovo brašno se koristi za pravljenje specijalnih palačinki i tortilja. Nije baš pogodno za dizana testa.

Za šta je korisno?

Mnogi imaju problema sa glutenom u namirnicama, a brašno od većine žitarica ga ima. Osim toga bezglutenska ishrana je sve popularnija u svetu. Neki ljudi su primetili da im ovakav način ishrane prija. Leblebijino brašno ima tu prednost da je bez glutena. Ovo brašno je bogato proteinima više nego druga brašna, a ima i dosta ugljenih hidrata. Ima manje ugljenih hidrata od belog pšeničnog brašna, ali više proteina. Na 100 g brašna ima 386 kalorija. Brašno od leblebija je bogato folnom kiselinom, vitaminom B6, magnezijumom, kalijumom i gvožđem.

Gde kupiti brašno od leblebija i koja je cena

Brašno od leblebija sigurno možete kupiti već gotovo u prodavnicama zdrave hrane. Prodaje se već upakovano, obično od 500 g ili 1 kg, ili se sipa na meru. Cena je 350 dinara za 500 g.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!