Tušt biljka korov uzgoj i lekovitost

portulaca-oleraceaTušt biljka za većinu ljudi predstavlja dosadni korov, ali to je isto tako jestiva biljka, koju možemo koristiti kao povrće. Jede se kao sveža tušt salata ili se obari kao spanać. Ako ste letovali u Grčkoj, možda ste imali priliku da vidite da oni tušt služe svež u salatama. Cene ga korisnici sirove hrane. Neki su zainteresovani za uzgoj, jer zaista ima značajnu nutritivnu vrednost, pa čak i lekovitost. Latinski naziv za tušt je Portulaca oleracea.

Tušt uzgoj

Biljka raste samoniklo kao korov, ali može i da se uzgaja. Nije mnogo zahtevna biljka za uzgoj i vrlo je otporna. Uspeva i na lošijem zemljištu, a dobro podnosi sušu i niske temperature. Ide u visinu do 40 cm. Stabljika je pretežno polegla po zemlji. Ima sočnu crvenkastu stabljiku, sitne, ali isto tako sočne i mesnate zelene listove i to je jestivo. Cvetovi su žuti i povremeno se pojavljuju. Semenke se formiraju u maloj kapsuli, koja se otvori kad je seme zrelo. Ima brz porast, poseno ako ima dovoljno vlage u zemlji. Dosta je rasprostranjena vrsta u svetu. I u drugim zemljama se koristi u ishrani. Poznato je oko 40 sorti koje se uzgajaju u svetu.

Tušt korov

Iako za mnoge predstavlja običan korov, koji treba ukoniti, jer se pojavljuje između glavnih useva, postoje mišljenja da tušt ne treba dirati, zato što dobro zadržava vlagu zemljišta oko glavne kulture. I zato se tušt posmatra kao koristan korov.

Tušt nutritivna vrednost i lekovitost

Tušt je lisnato povrće, koje sadrži najveće količine omega 3 masnih kiselina. Po tome se zaista ističe i preporučuje. Sadrži vitamine A, C, E i B, kao i minerale magnezijum, kalcijum, kalijum i gvožđe. Tušt sadrži i određene pigmente koji su korisni antioksidansi. Ukus je pomalo kiselkast i slan. Kiselkast ukus je zbog prisustva oksalne i jabučne kiseline. Kada se tušt bere ujutro ima znatno više sadržaja kiseline, nego kad se sakuplja kasnije popodne. Svež tušt sadrži dosta oksalata, a kuvanjem se smanjuje udeo za gotovo 30%. Ovaj sastojak ima ulogu u nastanku kamena u bubregu, tako da ne treba preterivati sa konzumiranjem.
Koristi se tušt u kineskoj tradicionalnoj medicini. Listovi se koriste kod uboda insekta ili ujeda zmije, a i kod nekih kožnih bolesti. Upotrebljavan je i kod dizenterije, proliva i hemoroida.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!