Čaj od vrbovice za prostatu

vrbovicaČaj od vrbovice je verovatno najdelotvorniji čaj za prostatu od svih čajeva. Vrbovica ili kako se još naziva mala mlečika je nekako skrivena od javnosti, a forsiraju se skuplji farmaceutski preparati za lečenje prostate. Zato mi koristimo priliku da ukažemo i podsetimo na čaj od vrbovice koji se pokazao efikasan i mnogima pomogao. Znajući da je problem sa prostatom najčešći i vrlo neugodan zdravstveni problem muškaraca srednje i pozne dobi, lečenju prostate treba pristupiti sa posebnom pažnjom. U slučaju da se već koriste neki lekovi za prostatu, treba konsultovati lekara oko upotrebe čaja za prostatu od vrbovice. Latinski naziv za vrbovicu je Epilobium parviflorum.

Vrbovica biljka

Vrbovica naraste do 80 cm. Stabljika je na preseku okrugla i obrasla je dlačicama posebno u svom donjem delu. Listovi su zeleni, delimično nazubljeni, kopljasti pri vrhu, a pri dnu jajasti, uglavnom suprotni i na naličju obrasli gustim dlačicama. Biljka mala mlečika cveta od juna do avgusta. Cvetovi su mali, bledo ružičasti ili ljubičasti, imaju 4 latice i 8 prašnika. Biljka raste najviše na vlažnim i zabačenim terenima u umerenom pojasu Evrope, Azije pa i Severne Amerike. Uspeva od ravničarskih do planinskih područja.

Priprema i upotreba čaja od vrbovice

Jednu kafenu kašiku herbe vrbovice treba preliti sa 2 dl ključale vode. Treba da odstoji 15 minuta, pa se čaj procedi i pije. Piti 2-3 šolje čaja na dan.

Lekovito dejstvo čaja od vrbovice

Lekovit je nadzemni deo vrbovice i osušen se koristi za pripremu čaja. U herbi vrbovice ima flavonida, egalne i galne kiseline, beta sitosterola. Deluje antiinflamatorno i kao antioksidans. Čaj od vrbovice se primenjuje u slučaju poremećaja prostate i urinarnog trakta, mokraćne bešike i bubrega. Deluje pre svega kod problema sa mokrenjem i kod benigne hiperplazije prostate.

Šta je benigna hiperplazija prostate?

Prostata predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. Prostata proizvodi sastojke koji ulaze u sastav semene tečnosti. Funkcija prostate nije u potpunosti jasna. Smatra se da sastojci koje luči, utiču na pokretljivost spermatozoida, erekciju i sprečavanje infekcije mokraćnih i reproduktivnih puteva. Funkcija prostate se smanjuje sa starenjem muškarca. Prostata normalne veličine je kao krupniji orah. Prosečna težina je oko 20 grama. Problem se javlja kada se uveća prostata, jer kroz nju prolazi mokraćni kanal. Pritisak na mokraćnu cev izaziva neprijatnost i probleme. Podaci sa kojima nauka do sada raspolaže pokazuju da od svih organa kod muškarca prostata najčešće oboleva. Najčešća oboljenja prostate su benigna hiperplazija prostate, prostatitis, rak prostate.
Benigna hiperplazija prostate je toliko učestalo oboljenje, koje se manifestuje uvećanjem prostate, da ga neki smatraju normalnim. Već posle 30 te godine kod muškaraca mogu da se jave problemi sa uvećanjem prostate, a rizična grupa su najčešće muškarci posle 45 godine.  Sa starenjem i hormonskim promenama, rizik od ovog oboljenja se povećava. Nezgoda je u tome što se sa uvećanjem prostate vrši pritisak na mokraćnu cev, što otežava mokrenje. Ovo može dovesti do infekcije urinarnog trakta, pojave krvi u mokraći, te oštećenja bešike i bubrega.

mala mlecika

Share Button
loading...

4 mišljenja na „Čaj od vrbovice za prostatu“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!