Sirup za iskašljavanje i izbacivanje šlajma – za produktivni kašalj

Sirup za iskašljavanje je sirup koji nam je potreban da izbacimo nakupljeni sekret i sluzi u disajnim putevima. Vrlo je bitno ovo izbacivanje šlajma napolje iz organizma, da se ne bi spustio u bronhije i pluća pa činio još više problema. Čak i kada se spusti, sirup za iskašljavanje je tu da pomogne. Prilikom iskašljavanja šlajm može da se nakupi u ustima i tada ga treba ispljunuti.

Šta je to produktivni kašalj?

Prilikom kupovine sirupa ili pravljenja domaćeg, trebalo bi da znamo da li nam je potreban sirup za produktivni ili neproduktivni kašalj. Ako vidimo da ima dosta sekreta u disajnim putevima, te ako vas steže u grudima, pa osetite škripanje i zviždanje prilikom disanja kad spavate, to je onda produktivni kašalj. To je i tečni kašalj, jer kao rezultat kašljanja se nakuplja sluz u grlu, koja može biti različite boje. Dakle, tada treba da tražimo ili pravimo sirup za iskašljavanje. Ona druga vrsta kašlja zove se suvi ili neproduktivni kašalj. Sirup za iskašljavanje je dobra pomoć kod produktivnog kašlja, ali nekad je potrebno primentiti i druge lekove, a to zavisi od uzroka. Nekad su prisutne bakterije, možda je prehlada virusnog porekla, a može biti alergija i astma. U takvim slučajevima sirup može da pomogne, ali ne leči i uzrok.

Šta nam govori boja sekreta

Kašalj ne mora po pravilu uvek da bude posledica neke prehlade, jer setimo se da postoji pušački kašalj, a može da bude i zbog neke alergije (kada se isto sliva sekret niz ždrelo). Svakako treba obratiti pažnju na boju sluzi, jer nam to može ukazati na uzrok.
Čista i prozirna sluz predsatavlja normalnu sluz. Žuta sluz pokazuje da se imunitet organizma bori protiv prehlade. Zeleni sekret može da znači prisustvo bakterija i bronhitis. Siv bi mogao biti zbog cigareta, smeđi zbog zagađenja vazduha itd.

Kako napraviti domaći sirup za iskašljavanje

Sipajte vodu i šećer u šerpu i kuvajte dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati i ostale sastojke, a to su žalfija, koren sleza, laneno seme i kolutovi limuna. Neka kuva par minuta, a onda skinite sa ringle, poklopite i ostavite da se hladi. Neka stoji tako 20 minuta, a potom procedite i sipajte sirup u čistu flašicu ili teglicu sa zatvaračem.  Čuva se u frižideru. Što se tiče doziranja, ovaj sirup za izbacivanje šlajma se pije 3 puta na dan po 1 kašika, dok ne osetite poboljšanje. Ovaj je pogodan sirup za iskašljavanje za decu i odrasle.

Sastojci

1 kašika lista žalfije
1 kašika korena belog sleza
1 kašika lanenog semena
1 limun isečen na kolutove
1 šolja vode
1/2 šolje žutog šećera

Sirup za zaustavljanje kašlja

Ponekad kašalj postaje nesnosan. Ne znam da li se vama dešavalo da tokom noći ne možete normalno da spavate zbog kašlja. To je stvarno muka. Preko dana kako tako, ali kad se legne u vodoravan položaj kašalj kreće. Nakon nekoliko dana noćnog kašlja, sve što želite je miran san. Treba probati ovaj recept  za sirup za zaustavljanje kašlja, koji nam je poslala jedna čitateljka sajta.

Dobro izmešajte sve sastojke, a to su ljuta paprika, đumbir u prahu, beli luk, med, jabukovo sirće i voda. Nema nikakvog kuvanja. Ne daje se maloj deci. Uzimajte na kašiku 2-3 puta na dan, koliko je potrebno da bi se kašalj smirio.

Sastojci

¼ kašike kajenske paprika u prahu
¼ kašike đumbira u prahu
¼ kašike belog luka u prahu
1 kašika meda
1 kašika jabukovog sirćeta
2 kašike vode

Pogledajte i kako se pravi sirup od bokvice

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!