Čaj za izbacivanje šlajma iz pluća (video)

plucaČaj od pojedinih biljaka može biti od pomoći za izbacivanje šlajma iz pluća i bronhija. Šlajm se često pojavi u nekoj fazi prehlade, kada je već ’’sazreo kašalj’’.  Usled prehlade ili alergije sekrecija iz sinusa se sliva u grlo, a nakuplja se u bronhijama i plućima. To može biti povezano sa bolestima, kao što su bronhitis i astma. Ovi problemi izazivaju otežano disanje. Pušači često imaju taj problem i potrebu da izbace šlajm iz pluća. Ponekad je neophodno da prođe i više meseci da se pluća očiste. Na povećano lučenje sluzi i stvaranje šlajma utiču duvanski dim, zagađen vazduh, hladan vazduh, prašina u vazduhu, upala sinusa, upala pluća i drugi faktori.

Kako se rešiti šlajma

Ako je ovo učestao problem praćen kašljem, radi se analiza ispljuvka. Ispljuvak je ustvari taj sadržaj šlajma, sekreta, sluzi iz pluća i bronhija, koji je moguće iskašljati i ispljunuti. Analizom se utvrđuje ima li kakvih bakterija, koje treba lečiti. Pored lekova, postoje i prirodna sredstva, čajevi i sirupi za izbacivanje šlajma iz pluća.

Čaj od jagorčevine

Za čaj se mogu koristiti cvetovi i koren jagorčevine. Ovo je odličan čaj za iskašljavanje, protiv šlajma, sluzi i sekrecije. Pomaže kod bronhitisa i prehlade praćene kašljem, te čisti disajne puteve. U istu svrhu se koristi i možda je još poznatiji sirup od jagorčevine.

Čaj od belog sleza

Čaj od belog sleza je još jedan fantastičan čaj za ovu namenu. Beli slez ima tu osobinu da razgrađuje šlajm i sluz koja se nakuplja, te samim tim smiruje uplaljenu sluzokožu i neprijatan kašalj. Čaj se pravi uglavnom od korena belog sleza.

Čaj od bokvice

Čaj od bokvice se pravi od listova ove dobro poznate lekovite biljke. Bokvica je biljka širokog spektra lekovitog delovanja, ali ipak je najpoznatija kao lek za kašalj. Pozitivno deluje i na grlo, bronhije i pluća, te izbacivanje neprijatnog šlajma. Za ovu svrhu je još poznatiji sirup od bokvice.

Čaj od majčine dušice

Ovo je odličan napitak u slučaju prehlade koja je zahvatila disajne organe. Umiruje kašalj i olakšava disanje. Čaj od majčine dušice koristi se kod prisustva šlajma i sluzi, u slučaju bronhitisa i bronhijalne astme.

Čaj od plućnjaka

Kako mu sam naziv kaže to je odličan čaj za pluća. Čisti pluća i disajne puteve, dobar je protiv kašlja sa većim ili manjim obimom šlajma. Koristi se i kod hroničnog bronhitisa, upale pluća i za sprečavanje nastanka tuberkuloze. Dodaje se i u čajne mešavine za istu namenu.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Čaj za izbacivanje šlajma iz pluća (video)“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!