Kokosovo brašno kalorije nutritivna vrednost cena recepti

Kokosovo brašno je sve popularnije, jer mnogi ljudi otkrivaju prednosti, pri upotrebi ovog brašna u ishrani. Pored već dobro znane upotrebe u pripremi kolača, treba istaći da je kokosovo brašno bez glutena i da predstavlja dobru alternativu drugim vrstama brašna.

Kako se dobija kokosovo brašno

Kokosovo brašno ustvari nije brašno u pravom smislu. Nema tu žitarica, niti bilo kakvih oraha, to se dobija od čistog kokosa. Kada se kokosov orah otvori, unutra je belo meso, a to je čvrsti deo kokosa. Od mesa se pravi kokosovo mleko, a od ostatka se pravi brašno. Taj ostatak mesa se peče na niskoj temperaturi, da bi se osušilo, a od toga ćemo onda dobiti praškasto brašno koje je 100% od kokosa.

Nutritivna vrednost kokosovog brašna

Kokosovo brašno je bogato vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama. Nema primesa pšenice i drugih žitarica. Odlikuje se još niskim sadržajem šećera i lako probavljivim ugljenim hidratima. Postoje brojni razlozi da zavolite kokosovo brašno, posebno činjenica da je hranjivo, ima malo kalorija i može se upotrebiti u brojnim receptima. Zasićene masti koje se nalaze u kokosovom brašnu se tretiraju kao zdravstveno korisne. Podižu energiju i utiču na zdrav metabolizam. Vlakna koja su prisutna u velikoj meri u ovom brašnu, omogućavaju čišćenje digestivnog trakta, što je zapravo vrlo poželjno. Nizak glikemijski indeks omogućava, da njegovim trošenjem, ne podižemo značajno nivo šećera u krvi. Upotreba kokosovog brašna je pametna za one koji imaju dijabetes ili teže postizanju zdrave telesne težine.
Ako ga uporedimo na primer sa bademovim brašnom, kokosovo brašno ima manje kalorija, manje masnoće, manje proteina, a više lako svarljivih ugljenih hidrata i vlakna.

Upotreba kokosovog brašna

Za kokosovo brašno recepti se u mnogim slučajevima mogu praviti sa samo 2 kašike kokosovog brašna, a dobiju se dobri rezultati. Te dve kašike kokosovog brašna sadrže 5 gr vlakna, 8 gr ugljenih hidrata i samo 60 kalorija. Vidimo da kad je u pitanju kokosovo brašno kalorije, kojih nema mnogo, ga čine idealnim za sve one koji planiraju smanjenje telesne težine.
Inače kokosovo brašno se može koristiti i u slatkim i u slanim receptima. Ima blag i prijatan ukus i miris kokosa. Obično se lepo uklapa u receptima i ne remeti druge ukuse. Kokosovo brašno ima puno vlakna, oko 5 gr na 2 kašike, te ima sposobnost da upija mnogo više tečnosti, poput sunđera, u odnosu na druga brašna. Ovo treba imati u vidu, zato što može da isuši neka jela. Brašno kokosovog oraha se koristi u kombinaciji sa nekim drugim brašnom ili pojedinačnim sastojcima, kao što su jaja. Kokosovo brašno se isto može koristiti za zgušnjavanje supa, pa na taj način predstavlja alternativu prezlama ili kockicama hleba. Odnos vode i kokosovog brašna u receptima treba da bude 1 prema 1. Obično ide 20% kokosovog brašna u drugo brašno, za optimalne rezultate, u receptima. Ovo će samo oplemeniti brašno koje inače koristite sa kvalitetnijim sastojcima. Možete napraviti slatki hleb od kokosovog brašna ili keks. Druga mogućnost je upotreba 100% kokosovog brašna sa jajima. Kokosovo brašno nema gluten koji veže, a ovde tu ulogu preuzimaju jaja, pa se konačni proizvod neće rasipati.

Kako napraviti kokosovo brašno kod kuće

Ako nekad pravite kokosovo mleko od kokosa, onda ćete lako napraviti i kokosovo brašno, pa na taj način dobiti 2 proizvoda. Kokosovo meso zajedno sa vodom miksujte u blender na velikoj brzini. Zatim kada procedite kokosovo mleko odvojite i sačuvate u frižideru, a ostatke mesa ćemo upotrebiti za dobijanje kokosovog brašna. Stavite to u posudu za pečenje i pecite u rerni na niskoj temperaturi, nekoliko sati. Kokosovo meso treba da dehidrira, da se osuši, tako da ga pečemo na temperaturi od 100-150 stepeni. Nakon toga treba da dobije praškastu teksturu, kakvu inače i ima brašno. Ali za kokosovo brašno cena nije mnogo visoka, tako da ga možete nabaviti i u prodaji. Našli smo podatak da 1 kg košta 370 dinara.

Kokosovo brašno i jogurt

Ovaj recept gde se mešaju kokosovo brašno i jogurt, ne samo da predstavlja ukusan obrok, nego je i koristan za zdravlje. Ako se u niskomasni jogurt umeša jedna kašika kokosovog brašna i to se jede za doručak, to može biti odličan prirodni napitak protiv holesterola. Normalno treba voditi računa i o daljoj ishrani tokom dana, da bi se ostvarili rezultati. Kokosovo brašno i jogurt je isto tako dobra kombinacija za mršavljenje, a neki čak misle da je bolje to uzeti za večeru nego za doručak, jer daje bolje rezultate u tom pogledu. Pogledajte još neki recept sa kokosovim brašnom ovde

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!