Makadamija orah u ishrani – ulje makadamije za lice i kosu

Makadamija orah je plod drveta latinskog naziva Macadamia integrifolia, koje raste u nekim delovima Australije, Amerike i Afrike. Poznat je i kao australijski orah. Drvo makadamije je zimzeleno i raste do 15 m u visinu, a isto tako i u širinu. Plod je u ljusci koja se razdrvaja kada je zreo, beo i gladak. Ako želimo da ga uporedimo sa nečim poznatim, onda je možda najsličniji našem lešniku. Za šta se koristi makadamija? Makadamija orah u ishrani se koristi i kupiti se može u radnjama zdrave hrane. Samo nemojte da vas iznenadi cena, pošto je jako skup. Oko 4500 dinara je 1 kg makadamija oraha.  Veoma su cenjeni i traženi u svetu, pa zato i mogu biti tako skupi. Komercijalna proizvodnja se povećava u Africi i Centralnoj Americi. Od oraha se pravi makadamija ulje, a ono je ima veliki značaj u kozmetici. Koristi se za lice, a poznata je i makadamija maska za kosu.

Makadamija orah u ishrani

Što se tiče upotrebe u ishrani, makadamija orah se može koristiti svež ili pečen. Mogu biti slani, kao bademi, a i stavljaju se u svakakve recepte kao dodatak. Šačica ovih oraha je prava premija u kolačima, pecivu, hlebu, salatama i voćnim salatama. Ovaj australijski orah ima veliku energetsku vrednost. Na 100 grama oraha, kalorije ima 720 kcal. U njemu su zato zastupljeni važni sastojci. Ima oko 72% ulja. Sastav ovih masnoća je jako dobar. Tu su monozasićene masnoće, koje su dobre za regulaciju holesterola i za zdravlje srca. Veliki deo čini oleinska kiselina. Značajan udeo ima i palmitoleinske kiseline. Sadrži slične masnoće kao maslinovo ulje. Vrlo je malo zasićenih masti. Ima nešto proteina, a ima malo ugljenih hidrata. Vlakna koja su prisutna su korisna za varenje. Od mineralnih materija sadrži selen, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, mangan i cink. Od vitamina grupe B sadrži nijacin, piridoksin, riboflavin, tiamin. Prisutni su i vitamini E i A. Makadamija orasi sadrže mnogo flavonoida, koji se transformišu u antioksidanse i predstavljaju svojevrsnu zaštitu organizma od bolesti.

Makadamija ulje

Ulje makadamije je jedno od najkompleksnijih i najboljih ulja sa širokom primenom. Ima nutritivnu, lekovitu i kozmetičku vrednost. Dobija se hladnim ceđenjem makadamija oraha. Boja je svetložuta, a aroma prijatno orašasta. Ima višu tačku dimljenja i zagrevanja, nego maslinovo ulje. Može se upotrebiti za prženje, bez značajnog gubitka hranjivih sastojaka u ulju. Aroma jela koje se na njemu pravi može postati blago i prijatno orašasta. Mada je makadamija ulje u kozmetici našlo širu primenu.

Lekovita svojstva makadamije

Najvažnija prednost za zdravlje je to ulje makadamije koje se nalazi u plodovima i koje, klinički dokazano snižava nivo holesterola i triglicerida kada se konzumiraju ovi orasi. Time se štiti zdravlje srca. Makadamija orasi su još zdravi za varenje, stvaraju energiju, stimulišu cirkulaciju, važni su za zdravlje kostiju itd. Visok sadržaj antioksidanasa je značajan protiv delovanja slobodnih radikala, pa je tako makadamija snažan dodatak imunom sistemu u borbi protiv raka i drugih bolesti. Neki od ovih antioksidanasa su povezani sa zdravljem očiju. Sprečavaju degeneraciju i razvoj katarakte.

Makadamija ulje za kožu

Neki drugi antioksidanti koji se nalaze u ulju makadamije su pravo blago i imaju snažan uticaj na kožu. Zato se kad je koža u pitanju, makadamija ulje za lice naročito koristi, jer pomaže u prevenciji bora, kao i drugih znakova starenja kože. Posebno se koristi u ishrani zrele kože, kojoj nedostaje palmitoleinska kiselina, koja je sastavni deo mlade kože. Ima je u makadamija ulju pa se tako može nadoknaditi. Dobro hidrira kožu i poboljšava zarastanje. Tako se koristi sa voskom za negu ispucalih usana. Muškarci mogu koristiti makadamija ulje za lice posle brijanja umesto losiona. Ovo ulje se lako upija, iako je relativno gusto i masno na dodir. Pored vlaženja ono podmlađuje kožu i daje joj sjaj. Često se nanosi na kožu kao tretman nakon sunčanja ili boravka u solarijumu.

Makadamija maska za kosu

Sadržaj i bogatstvo hranjivih sastojaka, čini ulje makadamije za kosu posebno korisnim. Zato se ovo ulje često meša sa prirodnim šamponima za kosu, pa dobijamo makadamija šampon. Razlog je jasan. Ovakav šampon povećava sjaj, zdravlje kose, jača koren, a smanjuje gubitak kose poznat kao opadanje. Dobro je za negu suve i ispucale kose. Dodaje se u pakovanja za kosu. Makadamija maske za kosu se prave i kod kuće domaće, a imaju i da se kupe u drogerijama. Obično je to maska za kosu sa makadamija uljem i kombinacijom drugih ulja (arganovo, avokadovo), koja zajedno predstavljaju sveobuhvatan tretman za obnavljanje suve i oštećene kose i revitalizaciju. Ulje makadamije pruža izvesnu zaštitu od sunčevog uv zračenja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!